Tăierea pomilor fructiferi este una dintre lucrările esențiale realizate de agricultorii care își doresc să aibe o producție bogată și de calitate superioară. Lucrarea se realizează anual, iar în funcție de tipul pomului există situații în care tăierea este repetitivă.
Prin tăierea pomilor fructiferi se înțelege scurtarea sau, după caz, îndepărtarea unor ramuri. Scopul acestei proceduri este divers, precum tăieri de regenerare, de formare a coroanei sau de rodire. În funcție de necesitatea se află și tipul de tăiere potrivit.
Articolul de astăzi vizează toate speciile de pomi fructiferi din livadă, începând cu meri și peri și terminând cu cireși, caiși, piersici, pruni sau gutui. De asemenea, dacă vrei să ai propria livadă poți citi informații și despre amenajare grădini și curți ori plantare copaci.

Necesitatea tăierii pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi este un proces necesar care are, așa cum am menționat și mai sus, mai multe scopuri alese în funcție de nevoie. În primul rând această operațiune se realizează anual pentru a valorifica lumina. Odată scurtate ramurile, lumina ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai rapidă și viguroasă a plantelor.
Un alt motiv pentru care se taie pomii fructiferi ține de regenerarea lor. Astfel, lăstarii bătrâni se taie pentru ca resursele să se îndrepte direct către cei tineri. Stoparea îmbolnăvirilor este un alt motiv, astfel că prin îndepărtarea părților bolnave și prin corectarea pozițiilor ramurilor, resursele nu mai sunt împiedicate să ajungă în anumite zone.

Perioada propice pentru tăierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi are loc, de obicei, primăvara devreme sau toamna, în perioada de repaus vegetativ. Indiferent care este scopul producției, fie pentru consum propriu, fie pentru comerț, lucrarea de tăiere a pomilor este absolut necesară și obligatorie.
În cazul în care lucrarea este executată mai devreme, pomii pot fi sensibilizați, devenind mai vulnerabili la temperaturile scăzute. O tăiere prea timpurie poate compromite producția unei livezi, iar din acest motiv atenția este un factor decisiv și extrem de important.

Tipuri de tăiere a pomilor fructiferi

taierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive, fiecare având alt scop. Tăierea potrivită are la bază necesitatea culturii și etapa de dezvoltarea în care ea se află.

Tăierile de formare

Tăierile de formare se efectuează în funcție de tipul de corona pe care îți dorești să-l obții. Asfel, cele mai întâlnite tipuri sunt:

 • Piramida etajată – este întâlnită la culturile de măr, păr, prun, gutui, cireș și vișin altoite pe portaltoi de talie medie și mare. Trunchiul măsoară o lungime de 0,6-1 m, înălțimea este de 2,4-4,5 m și corona are 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
 • Piramida etajată cu brațe oblice – este recomandată pentru peri, meri, pruni, gutui,visini și caiși altoiți pe portaltoi de talie mijlocie. Axul pomului susține până la 3-4 perechi de șarpante, distanțate la 0,6-1 m, orientate pe direcția rândului și înclinate la un unghi de 45-60 de grade față de vertical.
 • Piramida etajată cu brațe orizontale – este indicată pentru speciile de măr, păr, vișin și gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Axul coroanei poartă 3-4 perechi de șarpante, distanțate la 0,6-0,7 m, înclinate cu un unghi de 45 de grade și dirijate pe direcția rândului;
 • Vas ameliorat – reprezintă forma potrivită speciilor de cais, piersic și gutui altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Trunchiul măsoară 0,6 m și poate ajunge la 3 m,iar coroana are un singur etaj, format din 3 șarpante inserate pentru trunchi la 12-15 cm distanță.
 • Fus tufa – este o formă întâlnită la peri și meri altoiți pe portaltoi de vigoare medie. Coroană este alcătuită din 14-16 ramuri principale, dispuse în jurul axului la 20-30 cm, conduse în poziție oblică.
 • Fus subțire – este o tăiere potrivită merilor și perilor altoiți pe portaltoi de vigoare mica și medie. Corona are o formă conică, iar scheletul este alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
 • Gardul Belgian – este utilizat la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mica. Aceasta are două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.

Tăieri de producție

Tăierile de producție au rolul de a întreține coroana, de a revigora vegetația și de a regla fructificarea. Tăierile de producție sunt de mai multe tipuri, după cum urmează:

 • Tăierea de întreținere – reprezintă eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală din partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei. Acest tip de tăiere are și rolul de a echilibra vegetația dintre baza și vârful coroanelor, a ramurilor care alcătuiesc coroanele și a sarpantelor din etaje.
 • Tăierea de fructificare sau de rodie – este tipul de tăiere care are drept scop reglarea încărcăturii de muguri de rod, pentru a evita astfel supraîncărcarea pomului fructifer. La final, ramurile de rod trebuie să fie de două ori mai puține decât cele vegetative. Cum recunoști ramurile de rod? Foarte simplu: acestea sunt mai puțin viguroase și au internoduri scurte. De asemenea, durata de viață este limitată, ramurile trebuind reîmprospătare după 3,5 sau 7 fructificări. Important de menționat este și că acest tip de tăiere trebuie evitat cu puțin timp înainte ca vremea să devină geroasă, deoarece tăierea înainte de îngheț poate duce la sensibilizarea la frig a pomilor. Cea mai prielnică perioadă pentru realizarea acestei lucrări este luna aprilie. Tot acest proces presupune eliminarea lăstarilor lacomi și verticali, care se regăsesc în interiorul coroanei, a lăstarilor de prelungire a ramurilor, a crengilor uscate și a celor bolnave.
 • Tăierile de regenerare – constau în îndepărtarea ramurilor bătrâne cu scopul de a face loc ramurilor tinere și rodnice. Acest tip de tăiere ajută al direcționarea resurselor către ramurile productive.
 • Tăierile de corectare – sunt tăierile prin care se îndepărtează ramurile care nu au muguri, care fie consumă resurse, dar nu oferă rod, fie sunt prea subțiri și determină o încărcare inutilă.

Tăieri în funcție de tipul de execuție

taierea pomilor fructiferi

În funcție de tipul execuției, există două tipuri de taieri: tăierea de iarnă sau în uscat și tăierea de vară sau în verde.

Tăierea în verde sau tăierea de vară

Tăierea în verde are loc vara, în perioada vegetației și are rolul de a oferi un echilibru între creșterea și dezvoltarea pomilor fructiferi, cât și pentru a avea producții controlate. Principalele avantaje ale acestui tip de tăiere sunt:

 • Rodirea mai devreme a pomilor
 • Formarea coroanei mai repede
 • Echilibrarea creșterii și a rodirii
 • Iluminarea și aerisirea coroanei

Tăierea în uscat sau de iarnă

Tăierea în uscat poate fi realizată pe tot parcursul iernii și este recomandată în primul rând pentru plantațiile care au conducere pe tulpini, și după dezgropat, adică până în luna martie. Scopul acestor tăieri constă în echilibrarea resurselor astfel încât acestea să ajungă pe diferite părți ale pomului. Prin tăiere se formează scheletul său și se evită supraîncărcarea cu rod și intrarea în alternanță de rodiere. De asemenea, și durata de viață a rodului este prelungită.

Uneltele necesare pentru tăierea pomilor fructiferi

taierea pomilor fructiferi

Pentru a realiza tăierea pomilor fructiferi, indiferent de tipul lor, ai nevoie de unelte speciale și calitative. Astfel, îți poți suplimenta trusa cu unelte pentru toaletare copaci cu:

 • Foarfecă de grădină;
 • Fierăstrău de pomi;
 • Mănuși de grădină
 • Ochelari de protecție;
 • Scară.

Tăieri specifice în funcție de tipul pomului fructifer

taierea pomilor fructiferi

Tăierile la prun – în cazul în care prunii din livadă au o coroană stufoasă se vor efectua tăieri de rărire. De asemenea, raurile care au formațiuni fructifere se îndepărtează, iar cele de vârstă mai mare de doi ani se taie. Ramurile de rod scurte sau buchetele ramificate se elimină după cel puțin 4 ani.

Tăierile la măr și păr – se realizează anual și se elimină ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori, ramurile de doi sau mai mulți ani, ramurile depărtate de bază și cele uscate. Sunt păstrați pintenii, țepușele, smicele, bursele, nuielușele și vetrele de rod tinere.

Tăierile la cireș și vișin – sunt cele de rărire în zona terminală a ramurilor principale. Ramurile plete care se dezvoltă an de an trebuie scurtate prin tăierea în locurile în care apar ramificații laterale sau ramuri buchet cu muguri vegetativi în vârf. În cazul în care nu au ramificații, ramurile plete se elimină.

Tăierile la cais – au loc în mijlocul verii, în luna iulie. Acestea include rărirea lăstarilor, la aproximativ 15-20 de cm unul față de celălalt. De asemenea, sunt eliminați și lăstarii slabi, iar cei viguroși sunt scurtați.

Dacă vei ține cont de toate informațiile prezentate în acest articol, cu siguranță vei avea o cultură a pomilor fructiferi extreme de roditoare. De asemenea, de interes pentru tine ar putea fi și informațiile cu privire la plantare gazon ori intretinere gazon, așa că aruncă un ochi pe blog.

Spor la treabă!