Floarea – soarelui, denumită științific Helianthus annuus este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe Pământ. Uleiul extras din semințele acesteia constituie 13% din producția mondială de ulei.

La noi în țară, Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere. Datorită cererii foarte mari de ulei de floarea soarelui, dar și a multiplelor întrebuințări, din ce în ce mai mulți fermieri sunt interesați de cultivarea ei.

Astfel, astăzi vom dezbate și noi acest subiect și îți vom pune la dispoziție un ghid de cultivare și întreținere a culturii de Floarea-soarelui.

Floarea soarelui – informații generale

floarea soarelui

Floarea – soarelui face parte din ordinul Compositales ( Asterales), familia Compositae ( Asteraceae), subfamilia Tubuliflorae, tribul Heliantheae, subtribul Helianthine, genul Helianthus1 L. Este nativă în America Centrala și de Nord și răspândită pe tot globul în special pentru obținerea uleiului. În țara noastră, aceasta se cultivă pe suprafețe întinse, mai ales în Dobrogea, Câmpia Română și de Vest.

Importanța culturii

Importanța culturii este redată de utilizarea ei în spectru larg atât în alimentația omului, cât și în hrana animalelor, având de asemenea și utilizări industriale și energetice.

Semințele de floarea-soarelui sunt recomandate pentru a fi consumate dimineața, la micul dejun, alături de cereale și alți fulgi, dar și în produse de panificație.

Uleiul de floarea soarelui este folosit tot în alimentația oamenilor deoarece are o calitate ridicată, o culoare, un gust și un miros plăcut. De asemenea, uleiul de floarea soarelui este considerat a fi unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale.

Turtele și șroturile provenite în urma procesării plantelor sunt folosite în alimentația animalelor.

Utilizările industriale ale Florii-soarelui sunt reprezentate de producerea detergenților, a săpunurilor, a vopselelor, cosmeticelor sau preparatelor farmaceutice.

De asemenea, uleiul de floarea-soarelui are proprietăți fizice asemănătoare cu cele ale carburantului diesel, ceea ce înseamnă că planta are și utilizări energetice.

De ce să cultivi Floarea soarelui?

Așa cum reiese și din informațiile anterioare, floarea soarelui are o gamă largă de utilizări, putând fi folosită întreaga plantă. Cererea pentru uleiul de floarea soarelui este una ridicată, iar tehnologia de cultivare este mecanizată în întregime, ceea ce înseamnă un beneficiu în plus pentru cultivatori.

Mai mult decât atât, planta se adaptează foarte bine condițiilor din țara noastră, iar potențialul de producție este destul de ridicat.

Beneficiile semințelor de Floarea soarelui

floarea soarelui

Semințele de Floarea soarelui au o mulțime de beneficii. Acestea sunt folosite atât pentru producerea uleiului, cât și în consumul propriu.

Semințele de Floarea soarelui conține o cantitate consistentă de proteine, grăsimi monosaturate și vitamina E. De exemplu, o porție de 28 de grame de semințe de floarea soarelui conține:

  • 164 calorii
  • 2,4 grame fibre
  • 5,8 grame proteine
  • 5,2 grame grăsimi mononesaturate (grăsimi „bune”)
  • 6,4 grame acizi grași Omega-6
  • 47% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E
  • 27% din cantitatea zilnică recomandată de mangan
  • 23% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu

Printre principalele beneficii pe care consumul lor le aduce organismului uman se numără și:

  • reducerea nivelului colesterolului LDL (colesterol „rău”)
  • reducerea riscului de atac de cord
  • reducerea riscului de accident vascular cerebral
  • pot controla nivelul de glucoză din sânge
  • pot reduce tensiunea arterială

Vitaminele pe care semințele de Floarea-soarelui le conține sunt:

  • conțin vitamina E
  • seleniul ajută la reducerea stresului
  • vitamina B3 care ajută la reducerea bolilor cardiace
  • vitamina B6 care calmează simptomele premenstruale

Zone favorabile pentru cultura de Floarea soarelui în țara noastră

plantare floarea soarelui

România are condiții prielnice pentru producția ridicată de Floarea soarelui. Aceasta are nevoie de un mediu prielnic în care să se dezvolte pe suprafețe cât mai întinse din țara noastră. Cele mai favorabile zone pentru cultura de floarea soarelui sunt:

  • Zona I: Câmpia Română și Dobrogea pe solurile de tip cernoziom și Câmpia de Vest
  • Zona a II-a: Lunca Dunării
  • Zona a III-a: Câmpia Română și Dobrogea pe suprafețe neirigate cu soluri de tip preluvosoluri roșcate și cernoziomuri, iar în Dobrogea și pe soluri bălane
  • Zona a IV-a: Câmpia Găvanu-Burdea, Câmpia Leu-Rotundă și Câmpia Plenița (cu cernoziomuri levigate și preluvosoluri roșcate)
  • Zona a V-a: Câmpia Jijiei, podișul Bârladului și Câmpia Transilvaniei
  • Zona a VI-a: Podișul Moldovenesc, Piemonturile Vestice și Piemontul Getic sudic

Cultura de Floarea-soarelui

ingrijire floarea soarelui

Înainte de cultivarea propriu zisă sunt necesare câteva lucrări de pregătire a terenului. Acestea ajută la dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a plantelor, dar favorizează și o producție optimă. Iată care sunt principalele lucrări de pregătire a terenului:

Arătura

Arătura se efectuează la o adâncime de 22-25 de cm. În cazul terenurilor imburuienate, arătura poate fi efectuată și la o adancime mai mare. Important de reținut este că în zonele mai umede și pe solurile grele, lucrarea de scarificare la 60 cm va aduce sporuri de producție de aproximativ 28%.

Primele acțiuni pe care trebuie să le faci după ce se recolteaza planta premergătoare sunt:

  • Lucrarea de dezmiriștit este prima care se realizează imediat după recoltarea plantei premergătoare.
  • Într-un timp foarte scurt trebuie efectuată arătura cu plugul în agregat cu grapa stelată sau grapa inelară.
  • Până vine toamna, terenul trebuie menținut în permanență curat de buruieni și afânat. Acest lucru se realizează prin lucrări de întreținere a arăturii, efectuate cu grapa cu discuri.

Fertilizarea solului

Fertilizarea solului are un rol deosebit de important în obținerea unei producții de Floarea soarelui de calitate superioară și cantitativă. Pentru 100 de kg de producție de semințe este recomandată aplicarea de:

  • Azot – 1,8-3,5 kg
  • Fosfor – 0,29-0,7 kg
  • Potasiu – 0,38-1,65 kg
  • Calciu – 0,11 kg
  • Magneziu – 0,18-0,23 kg

De asemenea, în primele faze ale vegetației este foarte importantă nutriția cu azot, fosfor și potasiu, ținând cont de următoarele aspecte:

  • Doza de îngrășăminte cu azot (N) la condițiile din țara noastră este între 70 și 100 kg/ha.
  • Doza de îngrășăminte cu fosfor (P) la condițiile din țara noastră este între 60 și 125 kg P2O5 /ha
  • În cazul potasiului (K), pe solurile cu mai puțin de 15 mg K2O / 100 g de sol, doza recomandată este între 60 și 80 kg K2O/ha.

Floarea soarelui – semănatul

plantare floarea soarelui

Pentru a avea o producție bună ai nevoie de o sămânță de calitate, tratată în mod corespunzător. De asemena, semănarea trebuie realizată la momentul potrivit.

Semințele perfecte pentru semănat sunt cele cu puritate fizică de peste 98% și germinație de peste 85%, procentual vorbind. Acestea trebuie să fie fără spărturi sau fisuri, să aibă un aspect uniform și o masă a 1000 de boabe cât mai ridicată.

Înainte de semănat, semințele de floarea-soarelui se tratează cu un produs omologat împotriva bolilor și dăunătorilor, despre care vom povesti în rândurile ce urmează.

Perioada de semănat a culturii de Floarea soarelui

Perioada recomandată pentru semănarea culturii de Floarea soarelui sau epoca de semănat așa cum mai este denumită este atunci când, la adâncimea necesară pentru semănat, temperatură este de 7 grade Celsius la ora 7 dimineața, iar vremea este în proces de încălzire. De regulă, acestea condiții meteorologice se regăsesc în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele ceva mai răcoroase, se adaugă 7-10 zile în plus la această perioadă.

Distanța dintre rânduri

Distanța dintre rânduri potrivită este de 70 de cm. În cazul în care irigarea se face pe brazde, distanța între rânduri poate ajunge chiar și la 80 de cm.

Densitatea de semănat

Pentru culturile neirigate, densitatea recomandată este cuprinsă între 45 și 55 de mii de plante recoltabile la hectar, iar pentru culturile irigate, densitatea potrivită este cuprinsă între 55 și 65 de mii.

Densitatea potrivită se stabilește în funcție de instrucțiunile fiecărui hibrid cultivat.

Îngrijirea culturii de Floarea soarelui

cultura de floarea soarelui

Îngrijirea culturii este esențială dacă vrei să obții o producție ridicată și de calitate superioară. Planta este destul de rezistentă la secetă, însă în anii în care precipitațiile sunt reduse se consideră necesar un sistem de irigare, în care pot fi aplicate 1-4 udări de 400-800 de metrii cub la hectar.

Polenizarea este un alt factor esențial pentru obținerea unei producții cât mai mari.Albinele melifere sunt unele dintre cele mai importante insecte polenizatoare, astfel că se recomandă amplasarea a câte două familii de albine în apropierea fiecărui hectar, imediat ce încep să apară primele flori în cultura de Floarea soarelui.

Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor

Buruienile absorb nutrienții plantelor și au capacitatea de a compromite o cultură în proporție de 50%. Pentru a împiedica acest lucru este necesar ca buruienile să fie eliminate cât mai devreme.

De asemena, și bolile și dăunătorii au capacitatea de a micșora considerabil producția, dar și calitatea ei. Cei mai populari dăunători pentru Floarea soarelui sunt rățișoara porumbului și viermii sârmă. Pentru a diminua posibilitatea apariției lor apelează la rotația culturii și la tratamentul semințelor.

Cele mai frecvente boli ale acestei culturi sunt: mana, putregaiul alb, pătarea brună și frângerea tulpinilor, pătarea neagră a tulpinilor, putregaiul cenușiu, putrezirea rădăcinilor și tulpinilor, rugina neagră, pătarea brună-neagră sau alternarioza, pătarea cenușie sau septorioza frunzelor. De asemenea, și nivelul de atac al acestora se reduce prin rotația culturilor, respectarea perioadei optime pentru cultivare și păstrarea densității recomandate de fiecare hibrid.

Recoltarea și păstrarea recoltei de Floarea soarelui

ingrijire floarea soarelui

Cel mai potrivit moment pentru a recolta Floarea soarelui este atunci când umiditatea semințelor este de 10-13%. Acela este momentul în care 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Din punct de vedere calendaristic, la noi în țara acest moment este în ultima decadă a lunii august sau mijlocul lunii septembrie, în funcție de zonă, condițiile climatice și tipul de hibrid cultivat.

După ce au fost recoltate, semințele de Floarea soarelui trebuie păstrate cu atenție la uscat, până ce nivelului de umiditate ajunge la 6%. Dacă sunt depozitate în magazii, temperatura menținută trebuie să fie de sub 20 de grade Celsius.

Așadar, Floarea soarelui este o cultură foarte răspândită la noi în țară, iar acest lucru se datorează multiplelor utilizări. Sperăm că acest scurt ghid a cuprins toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea propria cultură.

Spor la treabă!