Indiferent că îți dorești să completezi câteva locuri goale din grădina ta sau gazonul are nevoie de un restart, reînsămânțarea sau supraînsămânțarea sunt două procese care îți vin în ajutor. Ambele implică mai multe etape și nu doar udarea semintelor și speranța că acestea vor crește din nou sunt suficiente.

Echipa noastră ți-a pregătit un nou ghid despre ceea ce înseamnă supraînsămânțarea și reînsămânțarea gazonului. Citește până la final și urmează toate rezultatele pentru a avea parte de o grădină perfectă.

Un prim lucru esențial pe care trebuie să-l cunoști, în cazul în care nu știi care dintre cele două lucrări este potrivită, constă în faptul că dacă peste 40% din iarba de pe gazon este deteriorată trebuie să alegi reînsămânțarea, dar dacă mai puțin de 40% din gazon este avariat atunci va fi suficientă o supraînsămânțare.

Reînsămânțarea gazonului

reinsamantare gazon

Reînsămânțarea gazonului este procesul care se realizează atunci când îți dorești să schimbi gazonul actual. Acest proces include mai multe etape relevante, de care trebuie să ții cont.

Perioada optimă pentru reînsămânțare

Perioada optimă pentru reînsămânțare diferă în funcție de locația ta, clima și condițiile naturale. Astfel, trebuie să te asiguri că solul este suficient de cald pentru ca semințele să poată germina și crește. Acest lucru înseamnă că temperatura solului trebuie să aibă cel puțin 10 grade Celsius.

Determină motivul pentru care faci schimbarea

Stabilirea motivului pentru care gazonul tău are de suferit este foarte importantă în deciziile pe care urmează să le iei. Spre exemplu, dacă gazonul s-a subțiat din cauza copacilor care cresc și care îl umbresc, înseamnă că există și o competiție pentru apă și substanțe nutritive, astfel că trebuie să alegi semințe de gazon rezistente la umbră.

Pașii necesari reînsămânțării gazonului

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când te hotărăști să reînsămânțezi gazonul este curatarea solului. Astfel, în acest sens îndepărtează toate buruienile manual sau cu ajutorul erbicidelor. Urmează apoi să cureți solul de bolovani, să-l mărunțești foarte fin și să-l însămânțezi. Ține cont că semințele de gazon trebuie să fie de calitate și potrivite la tipul tău de condiții.

După ce ai plantat semințele de gazon, folosește un alt pământ foarte fin, de turbă sau unul special pentru gazon, astfel încât să acoperi sămânța aproximativ 0.3 cm. In acest fel, rezolvi problema cu păsările ce mananca semintele, iar pamantul care le acoperă menține umiditatea mai mult timp.

Atenție la modul în care uzi gazonul. Semințele de iarbă și răsadurile au nevoie de apă pentru a germina și a prinde rădăcini. Solul nu trebuie să fie îmbibat în apă, ci doar puțin umed.

Fertilizarea este un alt pas important care va încuraja prinderea și creșterea semințelor. Prin urmare trebuie efectuată imediat înainte de însămânțare. Astfel, aplică un fertilizator pe bază de azot cu fertilizare lentă, iar dacă ai realizat un test al solului, vei știi dacă gazonul tău are nevoie de un supliment de potasiu și fosfor.

Reînsămânțarea creează o peluza de gazon complet nou. După cum vezi tot acest proces necesită timp și efort, însă ai opțiunea de a apela la servicii pentru plantarea gazonului puse la dispoziție de Utilajele Lu Costica.

Sfaturi importante pentru efectuarea reînsămânțării

gazon
  • Lucrările de reînsămânțare trebuie efectuate atunci când temperaturile solului și nivelul de umiditate sunt adecvate pentru a favoriza germinarea și fixarea semințelor.
  • Este foarte important să cureți foarte bine zona pe care vrei să o reînsămânțezi, folisnd unelte speciale, precum o greblă sau un scarificator.
  • Aplică un sol vegetal argilos nisipos sau rizosferă nisipoasă pentru a corecta nivelul de suprafață.
  • Seamănă semințele manual sau cu ajutorul unei mașini de semănat. Ține cont că frecvența de însămânțare variază în funcție de semințele alese.
  • Protejează zona reînsămânțată împotriva animalelor sălbatice și împotriva călcării cu plase sau garduri.

Suprainsamantarea gazonului

suprainsamantare gazon

Așa cum spuneam și mai sus dacă gazonul tău este afectat într-o proporție de până în 40% atunci care nevoie de supraînsămânțare. Astfel, dacă ai pete goale pe gazon sau vrei să-l faci mai des, procesul de supraînsămânțare îți va fi foarte util.

Cum efectuezi supraînsămânțarea?

Pentru supraînsămânțare trebuie să bifezi câteva condiții de mediu:

  • Temperaturile trebuie să fie mai mari de 5 grade Celsius, atât ziua cât și seara.
  • Să nu mai urmeze perioade de îngheț.
  • Să nu mai ningă.
  • Să nu mai urmeze perioade cu ploi abundente.

Dacă vrei să ai garantat succesul supraînsămânțării va trebui să o programezi fie la final de vară, început de toamnă sau primăvara. De asemenea, este important să reții faptul că cel mai bun moment al anului pentru supraînsămânțare și chiar instalarea unui gazon prin insamantare este începutul de toamnă, când solul are umiditatea și temperatura potrivite.

Alege semințe compatibile cu speciile de plante care există pe gazonul tău. Așadar, atunci când selectezi tipul de semințe ține cont de condițiile existente, preferințele proprii și modul în care va fi utilizat gazonul rezultat.

O altă etapă esențială pentru reușita supraînsămânțării constă în pregătirea solului. În acest sens tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi resturile vegetale sau pietrele de pe zonele în care vor fi supraînsămânțate sau tunderea gazonului la o înălțime optimă, lucru care va permite plantelor care vor germina să beneficieze de apă și lumină.

În realizarea propriu-zisă a procesului de supraînsămânțare vei urma aceiași pași și vei folosi aceleași ustensile pentru pregătirea terenului și completarea zonelor rărite. În mare, procesul de supraînsămânțare se desfășoară similar celui de însămânțare gazon.

Un ultim pas este reprezentat de fertilizare. Indiferent de perioada în care alegi să faci supraînsămânțarea, toamna sau primăvara, fertilizarea aduce o mulțime de beneficii pentru germinarea semințelor și dezvoltarea optimă a plantelor.

Întreținerea gazonului după însămânțare sau supraînsămânțare

Efectuarea corectă a pașilor anteriori nu este suficientă dacă nu respecți și pași aferenți perioadei de după.

Irigarea

Semintele de gazon au nevoie de umiditate constantă pentru a putea germina, astfel că în această perioadă este nevoie de o irigare zilnică sau ajustarea sistemului de irigare ținând cont de precipitațiile din ultimele zile.

Irigarea continuă este necesară chiar și după ce semintele germineaza și plantele cresc aproximativ 2 cm. De asemenea, este important să ții cont și de temperatura și precipitațiile existente.

Tunderea gazonului

Imediat ce gazonul devine uniform și plantele au înălțimea potrivită de aproximativ 5-8 cm, poți reveni la tehnica de tundere obișnuită. În această etapă este important să verifici lamele mașinii de tuns iarba pentru că dacă sunt ascuțite necorespunzător pot rupe varfurile plantelor, în loc să le tundă cu precizie.

Sfaturi importante pentru efectuarea suprainsamantarii gazonului

gazon
  • Perioada în care execuți supraînsămânțarea gazonului este foarte importantă și se alege în funcție de tipul de semințe care este folosit. Spre exemplu, semințele îndoite cu suprafața maronie fină au nevoie de temperaturi ale solului care depășesc 10 grade Celsius. Important este să consulți eticheta producatorului.
  • Înainte de supraînsămânțare sacrifică sau grebleaza ușor suprafața pentru a îndepărta iarba și pentru a elimina materia organică de la baza gazonului.
  • Asigură-te că suprafața are o umiditate adecvată pentru a susține fixarea și germinarea corespunzătoare.

Cum alegi semintele potrivite?

Semințele potrivite se aleg în funcție de climat, cantitate de soare prezentă în grădina ta și traficul existent pe gazonul tău. Astfel, atunci când cumperi semințe pentru gazon trebuie să ai în vedere:

  • Dacă ai soare în grădină
  • Dacă ai umbră
  • Dacă există trafic
  • Dacă nu ai aspersoare
  • Dacă dorești supraînsămânțare sau reînsămânțare

Fie că ai nevoie de supraînsămânțarea gazonului sau de reînsămânțare respectarea pașilor detaliați mai sus este vitală. Amenajarea spațiilor verzi nu este o muncă ușoară, însă dacă vei ține cont de toate regulile vei reuși să ai o grădină perfectă.

De asemena, dacă nu ai timp să te ocupi de grădina ta, Utilajele Lu Cosită îți pune la dispoziție servicii pentru întreținerea gazonului.

Spor la treabă!