Săpare fundație și șanțuri
Fundația este elementul cheie al unei construcții, iar de modul în care este realizată depinde ridicarea întregii structuri a unei case sau a unui bloc. Utilajele Lu Costică vine în ajutorul tău și îți prezintă un nou serviciu: săparea fundației și a șanțurilor. Împreună cu o echipă de profesioniști și muncitori cu experiență, dar și utilaje de ultimă generație, calitative și esențiale în desfășurarea întregii munci, săparea fundației și șanțurilor nu o să mai fie o muncă grea care să-ți dea bătăi de cap. Apelează cu încredere la serviciile profesionale oferite de Utilajele lu Costică!
Fundația – rolul și importanța ei
Fundația este elementul de construcție cu rol de transmitere a încărcărilor construcției la terenul de fundare. Toate lucrările care țin de execuția fundației, precum tipul ei, dimensiunile, solul și armarea sunt extrem de importante. O fundație proiectată și lucrată greșit pune în pericol structura întregii case, nefiind posibile reparațiile ulterioare.
În funcție de mai mulți factori, precum terenul de fundare sau suprastructura, există mai multe tipuri de fundații:
- Fundații continue sub ziduri
- Fundații izolate sub stâlpi
- Radier general prezent sub construcție
- Fundații pe piloți.
De cele mai multe ori și pentru locuințe se folosesc fundații continue sub ziduri, fundații izolate sub stâlpi sau fundație sub întreaga construcție.
Așa cum spuneam și mai sus, toate lucrările premergătoare și de execuție ale fundației sunt extrem de importante. Pentru că nu este o muncă ușoară din punct de vedere fizic și al proiectului, apare nevoia de o echipă specializată care să ducă la bun sfârșit fiecare etapă.

Lucrările premergătoare ale fundației
Înainte de a începe săpăturile trebuie să se facă o serie de lucrări de pregătire foarte importante. Dacă etapele premergătoare sunt executate într-un mod greșit, construcția finală va fi diferită de proiect.
Evaluarea solului
Evaluarea solului are loc înainte de realizarea proiectului, pentru că îi oferă inginerului proiectant date esențiale care îl vor ajuta în determinarea dimensiunilor viitoarei construcții. Solul este evaluat în urma unui studiu geotehnic, care se realizează de un geolog. Astfel, în urma acestui studiu se stabilesc următoarele date:
- calitatea solului;
- tipul solului;
- nivelul de coezivitate (mai mare în cazul solurilor argiloase, mai mic în cazul celor nisipoase);
- inclinatia solului;
- adâncimea de îngheț;
- adâncimea pânzei freatice;
- riscul seismic.
Studiul geotehnic este important deoarece cu ajutorul lui se vor determina informații esențiale despre fundație, precum adâncimea fundației. De asemenea, stabilitatea solului este foarte importantă, pentru că determină atât grosimea fundației, cât și numărul de șanțuri umplute cu beton, necesare pentru construirea unei locuințe stabile.

Pregătirea terenului
Terenul este foarte important, deoarece el susține construcția fundației. Acesta trebuie să fie supus unui proces de decopertare. De asemenea, toate construcțiile și fundațiile vechi existente trebuie demolate, iar resturile rămase trebuiesc îndepărtate. Și vegetația trebuie eliminată de pe teren, fie că ne referim la arbuști sau la gazon, stratul vegetal va fi îndepărtat până la 20 de centimetri adâncime.
Trasarea fundației
Trasarea fundației este următoare etapă în ordinea desfășurării lucrărilor. Practic, acum este momentul în care va trebui să realizezi măsurătorile necesare înaintea de a începe săparea șanțurilor. Trasarea fundației se realizează în două etape:
Prin topografie
- Măsurătorile și toate serviciile de trasare realizate de un topometrist sunt eficiente și rapide. Chiar dacă serviciu implică niște costuri suplimentare, topometristul îți va oferi garanția măsurătorilor făcute.
Măsurători manuale
- Măsurătorile manuale sunt ceva mai greu de realizat, iar din acest motiv durează și mai mult timp. În primul rând va trebui să stabilești care sunt limitele terenului pe care vei construi fundația. Acestea se marchează cu ajutorul unor țăruși care se amplasează în afara zonei de lucru, la o distanță de aproximativ 1,5 metri, astfel încât să-i poți menține pe toată durata executării lucrărilor. În al doilea rând, vei avea nevoie de sârme și sfori pentru a trasa axele casei. Pentru a determina axele casei ai nevoie de niște capre, adică doi țăruși verticali din lemn, uniți cu o scândură orizontală, fixate cu un cui în mijloc. De acest cui vei lega sfoara sau sârma cu care determini traseul axei. Un alt lucru foarte important este ca toate aceste scanduri orizontale să fie montate la aceeași adâncime.
Indiferent de felul în care alegi să realizezi măsurătorile, nu uita ca la final să le compari cu cele din proiect. În caz contrar, dacă nu respecți proiectul riști să-ți fie anulată autorizația de construcție.

Turnarea fundației
Din momentul în care lucrările premergătoare au fost făcute și verificate, poți începe construirea fundației.
Săparea fundației
Săpăturile se realizează în două moduri:
- Săpătura generală – acest tip de săpătură este folosită de cele mai multe ori pentru construcțiile mari și pentru casele care au prevăzut demisol și subsol. Pentru executarea acestui tip de săpături vei avea nevoie de un buldoexcavator pentru că sunt foarte dificil de realizat manual.
- Săpătura cu șanțuri – este cea mai folosită metodă pentru construcția caselor.
Șanțurile trebuie săpate ținându-se cont de direcția axelor trasate anterior și de adâncimea prevăzută în proiect. În cazul în care adâncimea șanțurilor depășește doi metri, malurile vor trebui sprijinite cu suporturi din metal sau lemn.
Un alt lucru important de care trebuie să ții cont atunci când începi săparea șanțurilor este că betonul trebuie turnat pe pământ uscat, într-un timp cât mai scurt pentru a prevenii prăbușirea malurilor, mai ales în cazul în care vor fi ploi abundente. O recomandare extrem de utilă este ca ultimii 10 cm să fie săpați chiar înainte de turnarea betonului.
De asemenea, această etapă trebuie să fie organizată astfel încât, în orice fază de lucru te-ai afla, fundul săpăturii să permită evacuarea apelor.
Sprijinirea pereților săpăturilor de fundație se stabilesc de proiectant, ținându-se cont de:
- adâncimea săpăturii
- natura terenului (stratificație, omogenitate, coeziune s.a.)
- gradul de integritate și umiditatea terenului
- regimul de curgere a apelor subterane
- condițiile meteorologice și climatice din perioada de execuție a lucrărilor
- tehnologia de execuție adoptată.
Pentru săpăturile cu pereți verticali nesprijiniti, sunt necesare anumite măsuri pentru menținerea stabilității pereților. Printre cele mai importante sunt:
- Terenul din jurul săpăturii nu trebuie supus vibrațiilor.
- Pământul rezultat din săpătură nu trebuie să fie depozitat la mai puțin de 1 metru de la marginea gropii de fundație.
- Apele provenite fie din precipitații, fie accidental trebuie înlăturate imediat.
Turnarea betonului
În șanțurile săpate se va turna primul strat de beton, al cărui rol este acela de a elimina neregularitățile terenului. Tot pe primul strat de beton vor fi montați și stâlpii fundației.
De asemenea, pentru turnarea fundației este recomandat să folosești beton de tip C12/15 sau C16/20 care este calitativ. Betonul este un amestec de ciment cu apă și alte materiale, precum balast, nisip sau pietriș și se poate pregăti cu ajutorul unei betoniere.
Armarea fundației
Armarea fundației este etapa care asigură rezistența structurii pe care o vei construi. Armăturile sunt construite din mai multe bare de oțel beton PC52 și sunt legate între ele cu rame de tip etrieri, din oțel beton OB37. Distanța minimă dintre armături trebuie să fie de 10 cm, iar distanța maximă de 25 cm.
În această etapă se va monta și armătura stâlpilor de rezistență care este formată din bare orizontale prinse între ele cu etrieri, iar în partea de sus sunt uniți cu o centură de armătură.
Cele mai folosite tipuri de armături sunt cele rezistente și cele constructive. Tipul, dimensiunea și poziționarea se stabilesc pe bază de calcul de către proiectant.
Cofrarea fundației
Cofrarea fundației presupune ridicarea ei deasupra solului, adică soclul casei. Pentru a ridica fundația peste nivelul solului, vei avea nevoie de cofraje care sunt de obicei din lemn și au rolul de a asigura inchiderea perimetrului în care va fi turnat betonul.
Turnarea plăcii la nivel zero
Turnarea plăcii la nivel 0 sau cota 0.00 este ultima etapă din construirea fundației și se realizează din mai multe straturi de materiale. Astfel, în realziarea ei, va trebuie să urmezi următorii pașii:
- Golurile care au rămas după decofrare trebuie umplute cu straturi de pământ și nu trebuie să fie mai groase de 30 cm.
- Următorul pas constă în turnarea unui strat de pietriș cu o grosime de circa 10 cm.
- Stratul de pietriș se acoperă cu o membrană hidroizolantă cu capone și cu plăci de polistiren extrudat termoizolant, cu grosimea de 5 cm.
La final se așează o plasă sudată pe care o vei lega de centura elevației. Odată turnată placa de beton este foarte important ca aceasta să fie udată în mod constat pentru a prevenii apariția fisurilor, timp de 3 zile.
Ține cont că fundației oricărei construcții este extrem de importantă. Toți pașii sunt esențiali, însă de măsurători și de felul în care sunt săpate șanțurile vor depinde toți ceilalți pași și inclusiv calitatea construcției finale. Nu uita că specialiștii noștrii sunt aici ca să te ajute!

Experienta in domeniu

Utilaje profesionale

Servicii de calitate

Preturi avantajoase
Contacteaza-ne pentru oferta de pret personalizata