Florile de toamnă trebuie să-și găsească locul în orice plan de amenajare curte mică sau mare a oricărei case. Acestea sunt plante extrem de rezistente la frig, marea majoritate dintre ele înflorind chiar până la primul îngheț.
Frumusețea unei grădini este redată de întreținerea și tunderea gazonului, coloritul cât mai divers al florilor și unicitatea elementelor decorative. Pentru că ne dorim ca florile să facă parte din peisajul grădinii noastre în fiecare anotimp, astăzi ne vom concentra pe florile de toamnă, anotimpul care urmează să revină în doar două luni.
Printre florile care trebuie să-și găsească locul în grădina a se numără și Crizantema, Anemona, Ochiul Boului, Dalia, Florile de piatră sau Brandusa. Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre ele și le vom detalia în rândurile ce urmează.
Așadar, citește acest articol până al final pentru a știi cum să alegi florile potrivite pentru toamnă, dar și pentru a afla modul de plantare și întreținere.
Cuprins
Plantarea florilor care înfloresc toamna
Semănatul florile de toamnă se realizează de cele mai multe ori între intervalul de timp februarie-iunie. Chiar și așa, există câteva plante, precum ochiul boului, care pot fi plantate chiar și toamna.
De asemenea, plantele de toamnă se înmulțesc primăvara, atunci când apar lastarii de la rădăcină. Excepția constă în câteva plante, precum sunt și tufanelele, a căror înmulțire se poate face toamna, prin butași.
Solul potrivit florilor de toamnă
Solul în care cresc florile de toamnă nu are nevoie de o pregătire amănunțită și de lungă durată. Pentru florile de toamnă este perfect amestecul de pământ de grădină care întrunește toate caracteristicile de care aceste flori au nevoie pentru a se dezvolta: fertilitate, drenare și nisipos.
Locul potrivit pentru plantarea florilor de toamnă este cel mai luminos din grădina ta, întrucât flori de toamnă iubesc lumina.
Îngrijirea florilor de toamnă
Florile trebuie să treacă cu succes peste perioada de iarnă, așa că se recomandă acoperirea lor cu frunze uscate și fân pe timpul anotimpului rece. Plantele pe care le ții în ghiveci pot fi mutate la interior, într-un loc răcoros și udate mai rar.
Tufanelele și crizantemele sunt flori specifice pentru grădini. Astfel, chiar dacă le cumperi în ghiveci nu uita să le transplantezi în grădină cât mai repede.
Fertilizarea plantelor este un proces care le va ajuta să reziste mai bine temperaturilor scăzute.
Pentru că avem deja informațiile de bază despre plantarea și îngrijirea lor, hai să descoperim împreună 9 plante care infloresc toamna.
Crizantema
Crizantema este regina florilor de toamnă. Această floare mai este cunoscută în popor și sub denumirea de tufănele, dumitrite sau margarete de toamna. Crizantemele sunt originare din Asia și nord-estul Europei și însumează aproximativ 30 de specii de plante perene. Acestea predomină în grădinile din toată țara și infloresc de la sfârșitul lunii august și până la începutul iernii. Pentru buna creștere și dezvoltare, acestea au nevoie de un sol bine drenat, expus la soare sau aflat în penumbră. Florile se udă destul de des, iar perioada cea mai recomandată din zi este dimineața devreme.
Anemona
Anemona este o plantă care cuprinde aproximativ 120 de specii de flori. Acestea se găsesc cu preponderență în zonele emisferei nordice, dar și în zonele mai reci și pădurile din emisfera sudică. Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale și flori mari, asemănătoare macului și au diferite culori. Acestea se plantează fie primăvara devreme, în lunile februarie-martie, fie toamna. Solul potrivit pentru creșterea și dezvoltarea anemonelor este cel reavăn, bogat în humus și bine drenat. De asemenea, anemona nu suportă excesul de apă și temperaturile scăzute, drept urmare, coloritul lor este favorizat și influențat de expunerea la soare.
Ochiul Boului
Ochiul Boului are denumirea științifică de Callistephus și este o plantă care face parte din familia Asteraceae. Specia este originară din China și Japonia și este o plantă anuală. Callistephus Chinensis are un aspect de tufă care înflorește în luna iulie și rezistă până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a se dezvolta armonios, Ochiul Boului are nevoie de un sol bine drenat, bogat în nutrienți, reavăn, cu PH neutru alcalin și un loc luminos. Solul trebuie să fie mereu umed, așa că udarea se face cu regularitate.
Dalia
Dalia este o floare de toamnă minunată, cu un aspect spectaculos, extrem de colorat. Aceasta este regăsită în 15 specii cu dimensiuni ce ating chiar și 2 metri. Daliile se dezvoltă puternic pe timpul primăverii și al verii, iar toamna înfloresc într-o paletă cromatică superbă ce împodobește instant grădina. Florile au dimensiuni mari și bogate, și se regăsesc în culori precum alb, violet, roz, portocaliu, grena sau galben. Dalia iubește soarele, iar asta înseamnă că trebuie să fie ferită de locurile umbroase sau cele în care bate vântul puternic. Solul adecvat pentru ele trebuie să conțină o concentrație bogată în humus și se recomandă să fie udate destul de des, zilnic.
Gladiola
Gladiola se numără printre cele mai populare și frumoase flori de toamnă. Aceasta umple grădina de frumos și oferă o stare excelentă de bună dispoziție. Gladiola se regăsește într-o paletă largă de nuanțe și este o plantă care se adaptează rapid la condițiile de mediu. Pentru buna dezvoltare, Gladiola are nevoie de un sol afânat pe care să nu existe buruieni și nu necesită umiditate deasă. Această floare este originară din Africa de Sud și este considerată a fi floarea reprezentativă a persoanelor aventuriere. Dimensiunile ei sunt cuprinse între 50 și 100 de cm și au o gamă de culori extrem de variată. Un ultim lucru important pe care trebuie să-l ai în vedere constă în faptul că Gladiolele iubesc foarte mult soarele.
Florile de piatră
Florile de piatră sunt denumite științific Portulaca Grandiflora, iar popular sunt cunoscute ca trandafirul mexican, trandafirul de piatră sau trandafirul soarelui. Acestea sunt plante anuale ce se înmulțesc prin semințe. Iubesc locurile însorite și nisipoase, iar solul perfect pentru dezvoltarea lor trebuie să fie lipsit de humus. Pentru o înflorire abundentă, planteaza aceste flori în locuri însorite și udă-le în fiecare seară. Perioada de inflorire a florilor de piatră este cuprinsă între lunile iunie și octombrie.
Brândușa
Brândusa este originară din Europa și face parte din familia Liliaceae. Brândușele de toamnă cresc în poieni, în zonele deluroase, dar și în zonele montane. În grădini, brândușa de toamnă este cultivată mai mult pentru proprietățile medicinale pe care le are, fiind una dintre cele mai puternice și otrăvitoare plante din flora mondială. Ca și aspect, brândușa de toamnă are o singură floare, care apare direct din bulb.
Salvia
Saliva este cunoscută pe întreg pământul mai mult ca plantă aromatică, însă poate fi folosită și în scop decorativ. Pentru a crește și a se dezvolta armonios, Salvia trebuie plantată într-un sol nisipos, într-o zonă semiumbrită, ferită de vânt. Astfel, dacă are condiții necesare pentru a se dezvolta în mod armonios, Saliva va înflori în nuanțe de roșu, roz, violet sau galben și îți va îmbogăți toată grădina.
Asterul sau Steluțele de toamnă
Asterul sau Steluțele de toamnă, așa cum mai sunt cunoscute aceste flori, nu ar trebui să lipsească din nicio grădină de toamnă. Pentru a se dezvolta armonios, planta are nevoie de un sol bine drenat și de udări frecvente, mai ales pe timpul verii. De asemenea, unele soiuri, precum Aster Montanis, cresc și în flora spontană la noi din țară, astfel că este posibil să le întânlești atât în zonele de câmpie, cât și în cele deluroase. Steluțele de toamnă pot avea o talie pitică sau înaltă, iar după semănare devin plante perene. Înmulțirea lor se realizează atât prin semănare, cât și prin despărțirea tufelor.
Acestea sunt cele mai cunoscute și apreciate flori de toamnă din țara noastră. Scrie-ne în comentarii care este floarea ta preferată! 🙂
De asemenea, echipa de la Utilajele lui Costică îți oferă și servicii de plantare copaci pentru a-ți îmbogăți și mai mult grădina.
Spor la treabă!
Trackbacks/Pingbacks