Florile sunt elementele care sporesc frumusețea unei curți, datorită culorilor impresionante, a stării pozitive pe care ne-o oferă și a parfumului îmbietor.

Fiecare anotimp, primăvara, vara și toamna ne oferă o gamă diferită de flori, așadar astăzi le vom afla împreună. Ai grijă de grădina ta și păstreaz-o vie pe tot parcursul anului.

De asemenea, pentru a te bucura de frumusețea ei nu trebuie să fii un grădinar iscusit, ci să știi câteva lucruri despre amenajarea grădinii, florile potrivite în fiecare anotimp, când le plantezi și cum le îngrijești. Despre toate aceste lucruri vei afla astăzi, citind acest articol.

Tipuri de flori de grădină

gradina

Florile de grădină se împart în 3 tipuri: flori de grădină anuale, biennale și perene. Hai să vedem particularitățile fiecărui tip.

Flori de grădină anuale

Florile de grădină anuale sunt plante ale cărui ciclu de viață începe odată cu sosirea primăverii și se termină la venirea iernii, ori germineaza toamna și se maturizează și mor primăvara sau vara următoare. Plantele anuale au activitate sezonieră, adică cresc, înfloresc, fac semințe și mor în același sezon. Pentru a-și asigura perpetuarea speciei, florile de grădină anuale fac foarte multe semințe.

Printre cele mai întâlnite flori anuale se numără și petuniile, gălbenelele, albăstrele, gura-leului, crăițele și cârciumăresele. Plantele anuale se aleg în funcție de zona geografică și de temperaturile caracteristice ale acesteia, pentru a te asigura că rezistă așa cum trebuie. Marea majoritate a florilor anuale preferă lumina soarelui și puține sunt cele care rezistă bine la umbra, precum begonia și sporul casei.

Flori de grădină biennale

Florile biennale sunt plantele ale căror ciclu de viață durează 2 ani, astfel că în primul an planta își dezvoltă rădăcinile, tulpinile și frunzele, apoi intră în repaus pe timpul iernii, iar anul următor înflorește, produce semințe, iar apoi moare. Iarna, sezonul rece este foarte important pentru acest tip de plante, deoarece temperaturile reduse din timpul acestui anotimp favorizează înflorirea și înmulțirea din anul următor.

Flori de grădină perene

Plantele perene sunt cele nelemnoase care au o durată de viață mai mare de 2 ani. Florile perene cresc și înfloresc în timpul primăverii și veri, mor toamna și iarna, iar primăvara viitoare revin la viață.

Cele mai multe plante perene se înmulțesc prin reproducere vegetativă, adică prin bulbi, rădăcini, tuberculi, rizomi și mai rar prin semințe.

Printre cele mai populare flori perene de grădină, regăsim și: trandafiri, narcise, lalele, zambile, garoafe, mușcate și margarete.

Pregătirea grădinii pentru plantarea florilor

Pregătirea grădinii

Înainte de a începe să plantezi florile este necesar să pregătești cu atenție grădina. Pentru asta, urmează câțiva pași esențiali:

Alegerea locului potrivit

Florile au nevoie de lumina soarelui, aproximativ șase – opt ore zilnic. Pentru a te asigura că acestea vor primi cantitatea de lumină suficientă, alege perimetrul grădinii tale ghidându-te după soare. În cazul în care îți dorești diversitate, asigură-te că în grădina ta vor fi și locuri umbroase pentru unele flori care nu se dezvoltă armonios sub razele soarelui.

Curățarea solului

Bulbii și semințele plantelor au nevoie de un sol proaspăt săpat și foarte bine curățat. În acest sens, asigură-te că ai la îndemână toate ustensilele de grădină, mănuși, foarfece, sapă și alte unelte magice care te ajută să pregătești solul.

Obținerea unui sol calitativ

Cu cât pământul din grădina ta este mai fertil, cu atât plantele vor crește mai armonios. Astfel, după ce ai trecut cu sapa prin grădină și ai curățat-o bine, ocupă-te de îmbunătățirea calității solului. În acest sens, adaugă un strat de compost (compus organic plin de substanțe nutritive) de câțiva centimetri la nivelul solului și lasă-l să producă efecte timp de 2-3 săptămâni.

Plantarea florilor de grădină în funcție de anotimp

Soiurile de flori de grădină au nevoie de condiții specifice pentru a crește și înflori, din acest motiv fiind repartizate pe anotimpuri. Astfel, momentul în care plantezi florile este extrem de important pentru dezvoltarea și creșterea lor, așadar citește mai departe pentru a descoperii ce flori poți planta și, cel mai important, când.

Flori de primăvara

Primăvara este anotimpul în care grădinăritul prinde viață și este normal să-ți dorești să petreci cât mai mult timp făcând această activitate, mai ales dacă te relaxează. Iată care sunt cele mai populare dintre florile pe care le poți planta primăvara la tine în grădină:

Ghiocelul

ghiocel

Ghiocelul își are originile în Europa și Asia. Acesta răsare cu puțin timp înainte de topirea zăpezii și rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. Ghioceii au un aspect gingaș, format din trei frunze lungi și subțiri de culoare verde, iar bulbul este reprezentat de flori albe care emană o mireasmă proaspătă.

Ghioceii pot fi plantați atât în grădină, cât și în ghiveci. Bulbii trebuie să fie sădiți la aproximativ zece centimetri adâncime, la sfârșitul verii, în pământ fertil.

Brebenel

Brebenel

Brebenelul este o floare care înflorește primăvara devreme, acoperind pădurile, dealurile și câmpiile cu un strat vegetal viu, multicolor și frumos mirositor.

Rădăcina brebenelului este de tip rizom, iar tulpina este suculentă și are aproximativ 20 de cm înălțime. Florile au culori precum alb, galben, roz, violet și purpuriu.

Zambilele

Zambilele

Zambilele sunt flori originare din Turcia și reprezintă unul dintre vestitorii primăverii. Acestea au o gamă cromatică foarte bine dezvoltată, întâlnindu-se culori precum mov, alb, galben, roz, albastru, simple sau bătute, iar parfumul lor este puternic, plăcut și intens.

Zambilele se dezvoltă în bulbi, care se plantează toamna târziu, înainte cu aproximativ o lună de îngheț. Acestea se plantează în grupuri, care trebuie să aibă o distanță de 10-15 cm între ele.

Flori de grădină de vară

Vara este momentul ideal în care poți muta în grădină florile pe care le aveai în ghivece sau în suporturi, ferite de temperaturile scăzute. Lunile iulie și august, care au temperaturi foarte ridicat, nu reprezintă un moment bun pentru plantarea florilor, ci mai degrabă pentru îngrijirea lor. Iată care sunt florile de vară:

Petuniile

Petuniile

Petuniile sunt flori de vară multicolore. Acestea poartă denumirea științifică ”Petunia Hybrid” și au forme și nuanțe diferite. Petuniile cresc sub formă de tufe, sub formă de tufișuri cascadă sau pot fi plantate în ghivece decorative.

Petuniile agreează zonele cu soare și apă și solurile cu drenaj bun. Un alt factor de care trebuie să le ferești este vântul, așadar ai în vedere și asta.

Salvia

Salvia

Salvia este o plantă aromată, ce are proprietăți multiple și înflorește toată vară. Aceasta este o plantă prietenoasă și preferă zonele însorite ale grădinii.

Pentru plantarea ei poți alege specia dorită: Salvia officinalis tricolor, ce are frunze cu treceri de la verde la alb și roz, Salvia officinalis purpurascens, care este definită de prezența frunzelor violet sau Salvia officinalis aurea, care are frunzele galbene, iar florile violet.

Tufișurile care devin lemnoase trebuie înlocuite după o perioadă de aproximativ 4 ani.

Florile de piatră

Florile de piatră

Florile de piatră sunt foarte cunoscute, chiar dacă vin tocmai din zonele aride ale Americii de Sud. Tulpinile florilor de piatră au o lungime de 20 de centimetri și sunt târâtoare. Frunzele sunt suculente și au un aspect cilindric, tipice plantelor xerofile. De asemenea, florile de piatră au culori variate, de la roz la roșu și până la galben sau alb.

De asemenea, florile de piatră preferă solurile acide și trebuie udate cu regularitate.

Flori de toamna

De regula, toamna este anotimpul ideal pentru plantarea florilor de primăvară. Cu toate astea, toamna are și ea gama de flori specifică, care îți vor face grădina să arate minunat. Iată care sunt principalele:

Crizantema

Crizantema

Crizantema este considerată vedeta toamnei. Aceasta este extrem de îndrăgită și datorită faptului că rămâne înflorită până în luna noiembrie.

Crizantema nu este o floare pretențioasă la sol, ci singurele ei cerințe sunt reprezentate de lumina puternică și locurile aerisite care previn apariția dăunaților.

Dalia

Dalia

Dalia este una dintre cele mai minunate flori ale toamnei, care nu ar trebui să lipsească din nici o grădină. Aceasta are un aspect spectaculos, redat de culoare și dimensiune. Daliile se dezvoltă în mod vegetativ în timpul primăverii pentru ca toamna să înflorească într-o gamă variată și bogată de culori.

Dalia preferă locurile însorite și ferite de vântul puternic. De asemenea, aceasta trebuie udata zilnic și plantată într-un sol bogat în humus.

Gladiola

Gladiola

Gladiola este pata de culoare a oricărei grădini. Aceasta se găsește într-o paletă largă de culori, iar pentru o bună dezvoltare are nevoie de un sol afânat și lipsit de buruieni.

Gladiola este originară din Africa de Sud și are dimensiuni cuprinse între 50 și 100 cm.

De asemenea, poți citi și articolul pe tema 9 plante care infloresc toamna.