Când se plantează gazonul? Ei bine, aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor oameni care locuiesc la casă sau la bloc și au la dispoziție o parte din pământ pe care vor să-l amenajeze în stilul unei grădini perfecte. Este un lucru absolut normal să fim dornici de a avea propria noastră oază de liniște și relaxare, chiar dacă locuim în apropierea marilor orașe.

Echipa Utilajele lu Costică vine astăzi în ajutorul tuturor iubitorilor de grădini și îți aduce mult așteptatul răspuns. Când se plantează gazonul? Această acțiune se stabilește și se realizează în funcție de condițiile climatice, acestea fiind și motivul pentru care perioadele de timp variază fie de la o țară la alta, fie de la o zonă la alta.

În țara noastră, gazonul se poate planta oricand, excepție făcând perioadele de caniculă sau cele de ger, deoarece temperaturile extreme nu facilitează dezvoltarea optimă a ierbii. Despre asta, dar și alte informații utile referitoare la perioada optimă de plantare a gazonului sau amenajarea spațiilor verzi vom vorbii în rândurile ce urmează.

Plantarea gazonului în funcție de factorii naturali

plantarea gazonului

În România există două perioade propice pentru semanarea gazonului: primăvara și toamna. Cu toate astea, s-a demonstrat că cea mai prielnică perioadă pentru semănare este totuși sfârșitul verii, începând cu luna august și terminând cu mijlocul lunii octombrie. Aceasta perioadă întrunește condițiile de mediu potrivite, precum solul încălzit în timpul verii, temperaturile medii din timpul nopții și al zilei, regresul buruienilor sau evaporarea scăzută a apei din sol.

De asemneea, este important de ținut cont că gazonul de la semințe și până la stadiul când este pregătit să suporte temperaturile scăzute și înghețul are nevoie de aproximativ 45-50 de zile cu temperaturi peste 10 grade Celsius ziua și 7 grade Celsius noaptea.

Hai să descoperim împreună care sunt factorii naturali de care trebuie să ții cont atunci când te pregătești de semănarea gazonului.

Perioada biologică

Gazonul are două perioade favorabile de creștere: perioada martie – mai și august – octombrie. Peste tot în țara se folosesc speciile de gazon pentru sezonul rece, adică cele care se adaptează și preferă temperaturile de sub 24 de grade Celsius.

În acest interval de timp, gazonul are cea mai mare activitate biologică, astfel încât el va crește și va împiedica prin concurența biologică dezvoltarea buruienilor. Pentru buruieni, aceste perioade sunt grele, deoarece nu sunt create condițiile necesare dezvoltării lor, astfel că au o rată de creștere considerabil mai redusă în comaprație cu perioada mai-iulie.

Toamna este cel mai mic risc de îmburuienare a gazonului, iar cele care apar pot fi combătute cu ușurință folosind erbicid.

Perioadele sunt nefavorabile și pentru fungi și bacterii care pot dăuna gazonului. Fungii și bacteriile suportă temperaturi de peste 26 de grade Celsius.

Temperatura

Pentru a germina, semintele de gazon au nevoie de o temperatură a solului cuprinsă între 10 și 18 grade Celsius. Aceste temperaturi corespund cu 15-24 de grade Celsius, temperatura aerului.

Dacă alegi să semeni gazonul toamna trebuie să știi că această perioadă este una propice pentru că vei avea 10 luni favorabile pentru dezvoltarea gazonului, cu excepția perioadei decembrie – ianuarie când vine înghețul. Astfel, perioada de 10 luni este mult mai recomandată decât cea de 2 luni, în cazul în care alegi să semeni gazonul primăvara.

Sorele și umbra

Soarele este destul de puternic, iar razele lui cad oblic, fapt ce favorizează creșterea buruienilor. Alege să plantezi gazon și în zonele umbroase, pentru că umbra îl va feri de buruieni. Pentru ca gazonul să fie unul calitativ la umbră, el trebuie să aibă 8 cm în înălțime.

Umiditatea

Gazonul are nevoie de umiditate în mod permanent pentru a atinge nivelul de germinație ridicat. Cantitatea de apă care se evaporă din gazon pe timpul zilei este mai mică primăvara și toamna, decât vara, astfel că este un lucru cert că solul este ud în permanență și scade nivelul de apă din irigații.

Mai mult decât atât, cu cât umiditatea este mai mare în această perioadă, cu atât crește și numărul substanțelor nutritive din sol.

Însămânțarea gazonului primăvara

insamantarea gazonului

Însămânțarea gazonului primăvara este modalitatea care îți aduce cel mai rapid satisfacțiile pe care le aștepți.

Astfel, dacă alegi momentul potrivit conform condițiilor climatice și naturale, terenul bine pregătit și semintele de gazon compatibile, germinarea va avea loc în doar câteva zile, iar în aproximativ 10 zile covorul de gazon se va indesii în proporție de 50-70%.

Pentru a putea planta gazonul primăvara, trebuie să faci o serie de activități premergătoare. Primul lucru constă în curățarea solului și îngrijirea lui. Suprafața pământului va trebui săpată bine pentru a scoate buruienile, iar apoi ai nevoie de un strat de aproximativ 10 centimetri de pământ sau un amestec din pământ cu nisip care se pune peste un strat subțire de pietriș, iar asta reprezintă fundația pentru pătura de gazon. De asemnnea, trebuie să ții cont și de faptul că un gazon perfect are nevoie de pământ nisipos.

Caracteristicile terenului și utilizarea pe care o va avea gazonul sunt foarte importante. Există gazon special pentru sezonul rece, care începe să crească în luna martie, iar acesta este potrivit pentru zonele de deal și de munte, unde verile sunt mai blânde sau gazon pentru sezonul cald, care crește numai după ce temperatura trece de 15 grade Celsius.

De asemenea, dacă grădina ta este însorită, alege un tip de gazon rezistent la soare și viceversa, dacă locul este umbrit în proporție de 80% din timpul zilei, optează pentru un gazon care să reziste acestor condiții.

Semănarea gazonului toamna

semanarea gazonului

După cum probabil ți-ai dat seama până acum cea mai bună perioada pentru plantarea gazonului este toamna. Pentru un proces cu rezultate bune ai nevoie ca pământul să fie foarte bine pregătit. Astfel, suprafața lui trebuie săpată bine pentru a înlătura toate buruienile. După ce ai curățat terenul trebuie să formezi baza gazonului dintr-un strat de pietriș subțire și amestecul de pământ cu nisip. Nu uita că stratul trebuie să aibă aproximativ 10 centimetri.

Alege un gazon rezistent, care să nu sufere transformări atunci când calci pe el, dar nici la factorii naturali, atunci când vor fi zile friguroase.

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont atunci când plantezi gazonul toamna este densitatea de împrăștiere a semințelor. De regulă, nu există vreo restricție dacă gazonul este prea des, dar este necesar să fie cât mai uniform. În cazul în care observi goluri sau faptul că nu este uniform, poți semăna gazon suplimentar.

Un beneficiu suprem al gazonului semănat toamna constă în faptul că poate fi fertilizat, iar substanțele toxice care pot apărea se vor drena până primăvara. De asemenea, pentru gazonul semănat în curte este recomandat să folosești îngrășământ organic.

Pentru un plus de protecție, poți împrăștia pe teren un strat uniform de unu-doi centimetri de nisip, după însămânțare. Pe lângă faptul că asigură protecție gazonului, în combinație cu ploile și zăpada va asigura o densitate sporită gazonului.

Top 3 greșeli pe care să le eviți atunci când plantezi gazon

plantarea gazonului

Nu planta gazonul în sezonul nepotrivit

Perioada de plantare este foarte importantă pentru a obține un gazon bogat și sănătos. Dacă faci asta pentru prima dată este foarte important să te documentezi bine în prealabil.

Atunci când alegi să plantezi gazonul într-o anumită perioadă ține cont de condițiile climatice din zona ta și de temperaturi.

Alege cu atenție gazonul

Pe piață există o mare diversitate de semințe de gazon, iar pentru a lua o decizie bună pentru grădina ta trebuie să acorzi o importanță deosebită acestui detaliu. Astfel, pentru a obține un rezultat estetic și durabil, este recomandat să plantezi semințe de diferite feluri. Aplicând această metodă îți pregătești gazonul să facă față diverselor condiții naturale, precum temperatura și clima.

Dacă nu știi exact care este zona geografică în care te încadrezi și nu știi ce să alegi între gazonul pentru zone calde, reci sau mixte, optează pentru semințe de gazon universale, versatile și puternice.

Fii atent la dimensiuni

Pentru a ști câte semințe de gazon sunt necesare, e nevoie să cunoști pentru început care este dimensiunea exactă a terenului pe care urmează să plantezi. Dacă nu iei în considerare dimensiunea reală a terenului, există posibilitatea de a planta prea multe sau prea puține semințe.

Echipa noastră îți vine în ajutor atât cu sfaturi și recomandări, cât și cu o echipă de specialiști specializată în servicii pentru întreținerea gazonului sau servicii pentru plantarea gazonului.