Viața petrecută la o casă care și curte este extraordinară și aduce cu ea o mulțime de beneficii pentru tine, pentru minte, pentru relaxare și pentru suflet. Pentru a te bucura de toate aceste avantaje este necesar să-ți creezi un spațiu demn de poveste în care să te simți bine și pe care să-ți pui amprenta personalității tale.
Imaginația este o sursă infinită de creativitate și idei, iar astăzi le-am pus în funcțiune și am creat acest articol în care vei regăsi sfaturi și idei pentru amenajarea unei curți mici. Cu siguranță acest articol te va ajuta să ai un proces de amenajare curte simplu și rapid.
Cuprins
Amenajarea unei curți mici în funcție de poziționarea ei
Locul în care este amplasată curtea este primul criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când demarezi procesul de amenajare.
Amenajare curte mică interioară
Curtea interioară este reprezentată de o porțiune ce se regăsește în spatele casei și care are de cele mai multe ori dimensiuni mici. Conceptul de curte mică interioară a fost preluat de la Americani în ideea de a crea un spațiu adecvat pentru depozitarea ustensilelor, dar și un loc intim, ideal pentru relaxare.
De regulă, amenajarea unei curți mici interioare presupune crearea unei zone mici de depozitare, ascunsă sub elemente de decor. Un grătar, o zonă de luat masa și câteva elemente de mobilier pentru relaxare pot reprezenta soluția ideală mai ales pentru un astfel de tip de curți.
Amenajare curte mică exterioară
Curtea exterioară este spațiul din fața casei, care poate avea dimensiuni variate. Principala regulă în amenajarea ei este să ții cont de dimensiunile libere ale suprafeței, pe care să o transformi într-un spațiu ideal pentru tine. De regulă, acest spațiu este destinat timpului pe care îl petreci alături de prieteni și de oamenii dragi.
Amenajarea unei curți mici în funcție de forma ei
Pe lângă suprafața curții, la fel de importantă este și forma ei în procesul de amenajare. Astfel, în funcție de formă poți crea zonele funcționale și practice, dar și zonele destinate relaxării și jocului pentru copii.
Amenajare curte mică pătrată
O curte pătrată, indiferent de dimensiuni, este cea mai dezirabilă și preferată de către oameni, deoarece simetria și armonia se îmbină complet și perfect.
Amenajare curte mică dreptunghiulară
În cazul în care curtea ta de la țară are forma dreptunghiulară, amenajarea ei va necesita mai multă atenție din partea ta. Oricât de greu ți s-ar părea tot procesul, nu uita că trebuie să ții cont de cele mai importante principii, precum funcționalitate, confort și relaxare.
În funcție de forma curții tale decizi și unde se potrivește plantare copaci și flori.
Amenajare curte mică în funcție de stil
Înainte de a începe procesul de amenajare, oamenii aleg să se inspire din principalele stiluri arhitecturale și de peisagistică. Această idee este una bună deoarece prin alegerea unui stil de amenajare a curții încă de la început, îți va fi foarte ușor să stabilești paleta cromatică a elementelor funcționale și de decor, tipul pieselor de mobilier și toate celelalte materiale necesare, fapt ce va duce la simplificarea procesului de amenajare.
Amenajare curte mică în stil rustic
Amenajarea curții în stil rustic este un stil abordat în amenajarea curte la țară din zonele deluroase și muntoase, însă poți oricând să te bucuri de un astfel de peisaj și în curtea ta indiferent de zona în care se află. Astfel, acest stil tradițional și plin de bun gust de amenajare presupune utilizarea unor elemente funcționale și de decor realizate din materiale naturale, cum sunt lemnul sau piatra. Totodată, de aici nu lipsesc nici plantele care se îmbină excelent cu decorul conceput și care oferă o pată de culoare. În ceea ce privește cromatica, pentru curțile în stil tradițional se optează în mod evident pe combinații de nuanțe neutre sau nonculori.
Amenajare curte mică în stil romantic
Pentru amenajarea unei curți mici în stil romantic, accentul se pune asupra detaliilor care trebuie să exprime romantism și să schimbe starea de spiri ori de câte ori îți petreci timpul acolo sau desfășori tot felul de activități. Paleta cromatică este una relaxantă și caldă, iar accentul cade pe nuanțele calde, precum roz, roșu sau alb. Adesea se folosesc și combinații între nuanțele calde și puternice sau între nuanțele pastelate și neutre. Florile și aranjamentele florale romantice sunt nelipsite, iar în topul plantelor se regăsesc trandafirii albi, roșii și roz, dar și bujorii.
Amenajare curte mică în stil modern
Stilul modern minimalist este predominant pentru curțile din mediul urban, însă oricine le îndrăgește și se îndrăgostește iremediabil de liniile elegante și simple trasate cu ușurință. Accentul se pune pe elemente și lucruri funcționale bine definite din punct de vedere al utilității și al calității. Așadar, decorul este realizat din linii subtile sau poate lipsi cu desăvârșire. O curte amenajată în stil modern este o curte simplă și un spațiu aerisit aranjat în nuanțe netru și calme, care denotă relaxare și finețe. Cele mai utilizate materiale sunt lemnul și sticla, însă acestea pot fi îmbinate cu succes cu articolele din oțel. Un alt aspect foarte des întâlnit constă în înlocuirea meselor clasice cu o canapea somptuoasă în jurul unei mese de sticlă.
Amenajare curte mică în stil vintage
Stilul vintage îmbină stilul romantismului și al dragostei pentru amintiri cu tranziția dintre trecut, prezent și viitor. Astfel, în amenajarea unei curți mici în stil vintage se folosesc decorațiuni și piese funcționale vechi îmbinate cu detalii fine și complexe. De asemenea, aici sunt prezente și aranjamentele florale din abundență formate din trandafiri, bujori sau crini. La capitolul mobilier și decorațiuni predomină piesele din lemn vechi sau cu aspect învechit. Nu lipsesc din felinarele amplasate din loc în loc sau prezența strategică a unui șemineu. Paleta cromatică este compusă din tonuri calde și reci, însă predomină pastelurile sau variațiunile din nonculori.
Finisajele potrivite pentru amenajarea unei curți mici
Alegerea finisajelor este foarte importantă pentru că au un rol vizual și funcțional foarte puternic. Iată la ce trebuie să fii atent:
Alegerea pavelelor
Betonul amprentat este o alegere mult mai inspirată pentru amenajarea unei curți decât alegerea betonului clasic. Iată principalele motive:
- Betonul amprentat poate fi personalizat cu un model special, o formă sau o culoare, astfel încât să creeze un echilibru perfect între stilul de amenajare și obiectele funcționale și decorative.
- De asemenea, betonul amprentat are o durabilitate mai ridicată și costuri mai reduse.
Alegerea gazonului
Gazonul este un alt finisaj extrem de practic și întâlnit, fiind ideal pentru amenajarea unei curți. Printre multitudinea de beneficii, amintim:
- Rezistența și siguranța în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile.
- Rezistență crescută la ură
- Modul de întreținere ușor.
Dacă visezi la o curte cu gazon, poți apela la serviciile unor profesioniști în plantare gazon.
Alegerea pieselor de mobilier dintr-o curte mica
Piesele de mobilier care se regăsesc într-o curte mică influențează întreg aspectul acesteia și oferă gradul de confort și de durabilitate a amenajării concepute. Pentru zona de luat masa, piesele de mobilier trebuie să fie așezate central și pot fi reprezentate de un grătar și masa. De asemenea, masa clasică poate fi înlocuită cu una din sticlă, dar poți opta și pentru un set compus din masa și scaune extensibile.
În zona de relaxare poți alege un hamac, un pat suspendat sau o mică terasă de relaxare. Alege materiale textile confortabile și este recomandat ca această zonă să fie indispensabilă de zona de luat masa.
Piesele de mobilier trebuie să se integreze perfec în decor și să întrunească atât criteriile funcționale, cât și cele decorative.
Elementele decorative dintr-o grădină mică
Elementele decorative se aleg în funcție de dimensiunile spațiului, a stilului ales și al caracteristicilor acestuia. Printre cele mai potrivite decorațiuni pentru curte se numără florile, ghivecele cu flori și aranjamentele florale care pot fi amplasate de-a lungul aleei sau în împrejurimea casei.
De asemenea, poți planta și câțiva copaci sau arbuști decorativi dacă spațiul îți permite. Pentru toaletare copaci și tocare crengi te poate ajuta o firmă specializată, precum Utilajelelucostica.ro.
Sistemele de iluminat sunt de asemenea, foarte importante, iar alegerea lor trebuie să aibă la bază atât nevoile tale cât și preferințele. Pentru amenajarea curții sunt recomandate sursele de iluminat versatile care să-ți permită să alternezi lumina caldă cu cea rece. Poți opta pentru felinare, instalații, lămpi cu încărcare solară sau ghirlande de lumini.
Dacă alegi în mod corespunzător elementele funcționale și decorative ținând cont de mărimea spațiului, nevoile și preferințele tale, cât și de proprietățile estetice, poți amenaja o curte într-un stil unic, inedit și echilibrat. Pentru amenajare gradini si curti poți apela fie la propriile idei, fie la o echipă de specialiști care te pot ajuta cu idei, recomandări și te pot scăpa de stres și de munca fizică care trebuie depusă.
Recent Comments