Toți oamenii care au la dispoziție o curte, indiferent de măsurile ei, visează la o grădină verde și proaspătă care să reprezinte un loc de relaxare și recreere. Succesul unei curți frumoase în care să-ți petreci timpul în sezonul cald este plantarea unui gazon și păstrarea aspectului proaspăt și revigorant al acestuia. Dacă îți dorești gazon în curte, însă grădinăritul nu este punctul tău forte, venim în ajutorul tău cu un mic ghid în care vei regăsi toate informațiile de care ai nevoie, așezate în ordinea realizării lor. De asemenea, îți prezentăm și serviciile puse la dispoziție de utilajelelucostica. Experința specialiștilor noștrii și utilajele de ultimă generație te vor ajuta să ai un gazon perfect.

Ce este gazonul?

iarba

Gazonul este un soi de iarbă (graminee) care se folosește pentru a realiza o pătură de iarbă compactă. Rolul acestuia este strict estetic, însă face parte din aceeași familie cu iarba de pășunat. Odată cu trecerea timpului s-au realizat mai mult soiuri decorative, iar calitatea lui depinde de frecvența cu care este tuns, modul cum este plantat și condițiile climatice.

Tipuri de gazon

Pentru a putea face o alegere corectă, îți vom prezenta câteva tipuri de gazon clasificate în funcție de modul în care este cultivat, în funcție de destinația acestuia, de rezistența la trafic, dar și la condițiile climatice. Astfel, cele mai întâlnite tipuri de gazon sunt:

  • Gazonul normal – este cel mai potrivit pentru curțile și grădinile în care există trafic mediu.
  • Gazonul ornamental – este adecvat pentru grădinile publice, fiind putenic la traficul intens și rezistând la umiditatea scăzută, fără să fie nevoie să fie tuns prea des.
  • Gazonul pentru sport – corespunde unui efort intens de durată scurtă spre medie. Acesta are nevoie de perioade pentru refacere și întreținere îndelungate.
  • Gazonul decorativ – are o culoare intensă verde și este pretențios la întreținere. Acesta nu suportă traficul intens și are nevoie de o umiditate sporită.

Din punct de vedere al întreținerii în condiții climatice variate, avem două tipuri de gazon:

  • Gazon de umbra
  • Gazon de soare

Cum alegi tipul de gazon potrivit?

gazon

Atunci când trebuie să alegi gazonul potrivit pentru tine trebuie să ții cont de patru aspecte importante și esențiale:

  • Condițiile climatice – soare, umbră și umiditate
  • Rezistență la trafic și calitatea solului
  • Ph pământului pentru gazon
  • Mineralele din componența pământului.

Gazonul de soare necesită o întreținere foarte simplă din punct de vedere al umidității, dar, în schimb, are nevoie de multă lumină pentru a-și păstra sănătatea. Acest tip de gazon este potrivit pentru zonele secetoase. Rădăcina care crește în adâncime este cea care oferă rezistență la soare gazonului. Cu cât rădăcina ierbii este mai adâncă, cu atât este gazonul mai rezistent în condiții însorite.

Gazonul de umbra este realizat din soiuri care au rădăcina adâncă și se menține verde la umbră. Locurile ideale pentru el sunt sub pomi, pe lângă clădiri sau în arii umbroase.

În ceea ce privește gazonul cu trafic intens, firul ierbii este mai lat, iar textura mai fibroasă. De asemenea, acesta este mai dens și mai compact pentru a rezista cât mai bine la greutate și uzură. Acest tip este potrivit pentru grădinile publice și private foarte circulate, putând suporta chiar și greutatea roților de mașină.

Gazonul destinat sportivilor este mai sensibil, având nevoie de perioade mai lungi de recuperare după competiții. Mai mult decât atât, acesta are nevoie și de o întreținere intensă.

Plantarea gazonului

gazon

Plantarea gazonului necesită proceduri speciale de pregătire a terenului, începând cu curățarea acestuia și terminând cu îngrijirea gazonului. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești locul în care îți dorești să plantezi gazonul. În funcție de mărimea zonei, poți aproxima și cantitatea necesară de semințe. De asemenea, și un motocultor SM 75 ți-ar fi de folos.

motocultor

Pentru a putea face o estimarea cât mai corectă și o alegere potrivită ține cont și de alte aspecte esențiale.

Aspecte esențiale necesare înainte de semănarea gazonului

O grădină cu gazon care arată bine nu ține doar de modul în care însămânțezi terenul sau de cum o îngrijești, ci și de alți factori importanți ce ține de tipul solului, condițiile climatice și perioada de semănat.

Clasificarea gazonului în funcție de sol

În funcție de tipul de sol, gazonul poate rezista mai mult sau mai puțin timp si poate avea nevoie de anumite tratamente specifice:

  • Pământul negru sau cernoziomul – este cel mai bun tip de sol pentru gazon deoarece este bogat în nutrienți și nu mai are nevoie de îngrășăminte. De asemenea, este ușor de săpat și afânat, iar apa pătrunde în el într-un mod uniform.
  • Sol argilos – este un tip de sol care se încălzește greu, ceea ce înseamnă că nu este recomandat să plantezi gazonul în lunile martie sau octombrie, când temperaturile sunt mai scăzute. Acest tip de sol nu absoarbe apa uniform.
  • Sol nisipos – nu reține apa, iar din acest motiv, în perioadele caniculare, gazonul va avea nevoie de cât mai multă apă. Mai mult decât atât, gazonul poate fi semănat în lunile cu temperaturi scăzute, precum martie, septembrie și octombrie.

Nu orice perioadă a anului este optimă pentru semănarea gazonului, pentru că există posibilitatea ca acesta să nu aibă condiții prielnice pentru a se dezvolta. Plantele germinate de curând trebuie să fie ferite de arșiță sau de îngheț.

Pregătirea terenului

gazon

Pregătirea terenului implică patru lucrări de grădinărit:

  • Amenajarea pământului
  • Decopertarea suprafețelor
  • Curățarea solului de buruieni
  • Afânarea pentru însămânțare.

Curățarea terenului de buruieni, chiar și erbicidarea lor, este o operațiune importantă de care depinde succesul creșterii unui gazon sănătos, dar și menținerea lui cât mai mult timp. Pentru a putea efectua această activitate cât mai rapid și optim, îți recomandăm tractor R36i – grapa cu dinti verticali rotex M150.

grapa

Tehnici de plantare a gazonului

Un gazon frumos și bine întreținut se obține prin două tehnici: insamantare sau rulou. Prima modalitate este de durată, întrucât gazonul răsare între 7 și 21 de zile, acest lucru depinde de tipul de semințe folosit. Ulterior, până ce se formează un covor uniform, e nevoie de o atenție sporită și utilizarea unor substanțe de fertilizare a gazonului, irigarea lui periodică și tunderea frecventă pentru întărirea firului de iarbă.

A doua tehnică constă în punerea unor rulouri de gazon. Aceasta este mult mai rapidă, aproape instantă, însă atrage costuri mai mari.

Etapele plantarii gazonului

Plantarea gazonului începe cu perioada de pregătire și curățare, după care urmează însămânțarea care trebuie realizată într-o zi însorită, fără vânt și pe un teren uscat.
Principalele etape ale însămânțării sunt:

  • Nivelarea terenului
  • Curățarea solului
  • Pregătirea terenului pentru însămânțare – decopertare, afânare, fertilizare
  • Semănarea gazonului
  • Irigarea, tunderea și alte aspecte ce țin de întreținerea acestuia.
  • Semanarea gazonului

Despre ceilalți pași am tot vorbit anterior, așa că acum îți vom explica care sunt pași esențiali ce trebuie urmați atunci când se face semănarea propriu-zisă a gazonului.

Pentru început trebuie să aplici un strat de îngrășământ natural sau pământ negru, apoi aplici un strat subțire de nisip. Ambele trebuie nivelate foarte bine cu ajutorul unei greble, pentru a te asigura că s-a distribuit omogen pe întreg spațiul de plantare. Odată nivelată întreaga zonă este timpul să împrăștii semințele peste tot, cât de uniform poți. Aici un motocultor BCS 740 GX390 ți-ar fi foarte util.

motocultor

După ce semințele au fost împrăștiate pe toată suprafața, ia niște paie sau fân și împrăștie pe toată aria spațiului unde sunt semintele de gazon. Ține cont că nu trebuie să pui un strat foarte gros, deoarece semințele au nevoie de lumina soarelui pentru a germina.

La final, udă din abundență întreaga zonă, însă fii atent ca jetul de apă să nu mute semințele din locul unde au fost aruncate. De asemenea, cantitatea de apă trebuie să fie optimă, deoarece prea multă apă ar putea duce la putrezirea semintelor.

Plantarea gazonului de tip rulou

Așa cum am spus și mai sus, există două tipuri de gazon, iar al doilea este cel rulou. Plantarea gazonului rulou este o activitate foarte rapidă, fiind necesar ca montarea să aibă loc la 8 ore de la decopertarea terenului. Rulourile de gazon se îmbină unul în celălalt pentru a nu lăsa spații libere. Odată îmbinate rulourile de iarba, se udă terenul și tavalugeste. După montarea lui, gazonul are nevoie de irigarea abundentă, recomandat fiind un sistem automatizat.

Sfaturi esențiale pentru a avea un gazon perfect

  • Evită călcarea gazonului atunci când acesta este înghețat sau atunci când se află sub un strat greu de zăpadă, deoarece aceste lucruri îi vor dăuna.
  • Înțeapă periodic gazonul cu o furcă pentru a îmbunătăți drenajul și aerisirea.
  • Îndepărtează frunzele căzute pe gazon pentru a permite luminii să ajungă la gazon, evitând astfel uscarea și neîngrijirea acestuia.

Nu uita, ca pe utilajelelucostic.ro găsești disponibil și servicul de plantarea gazon. Fă-ți propriul paradis în curte cu ajutorul unui gazon de calitate.