Tuns gard viu

Gardurile vii sunt o soluție inedită și deloc dificilă de a umple grădina de frumos, cu verdeață într-o manieră practică. Acesta are un avantaj dublu ce constă în a oferii intimitate, dar și în a împodobi curtea într-un mod extrem de plăcut. Gardurile vii sunt potrivite pentru fiecare curte în parte și fiecare bucată de teren pe care vrei să o ții departe de ochii curioșilor. De asemenea, în orașe gardurile vii se folosesc adesea pentru împrejmuirea spațiilor locative sau celor de birouri.

Pentru că toți ne dorim să avem natura cât mai aproape de noi și să construim un design al casei și grădinii noastre cu adevărat impresionant, echipa de la Utilajele lu Costică vine în ajutorul tău cu specialiști și muncitori în domeniu, cu experiență, dar și cu utilaje de ultimă generație, menite să facă o treabă ușoară, fără efort fizic și cu un rezultat excelent.

 

tuns gard viu

Tipuri de garduri vii

La noi în țară există mai multe tipuri de garduri vii, clasificate în funcție de anumite criterii.

Garduri vii în funcție de înălțime

 • Garduri vii pitice – au talia de aproximativ 40 de cm și au un rol ornamental. Gardurile vii pitice sunt formate din specii decorative cu lăstari subțiri, frunziș abundent și flori colorate
 • Garduri vii mici – acestea au o înălțime de maxim 100 cm
 • Garduri vii mijloci – ajung la o înălțime de 200 cm
 • Garduri vii înalte și foarte înalte – acest tip de garduri depășesc 400 de cm în înălțime.

De perioada necesară dezvoltării și creșterii, există garduri vii cu creștere rapidă sau lentă.

Garduri vii în funcție de design

Garduri vii verzi tot timpul – planta perfectă pentru realizarea unui gard viu veșnic verde este Lemnul Câinesc, fiind și foarte rezistent.

Garduri vii din conifere – cea mai întâlnită specie este Tuia și este extrem de rezistentă, reușind să creeze un gard compact și dens.

Garduri vii de foioase – cel mai intalnit arbore este Carpinus betulus și impresionează prin capacitatea sa extinsă de lăstărire și prin aspectul luxuriant.

Garduri vii formate din flori – cea mai cunoscută astfel de specie este Viburnum Opulus Roseum și este îndrăgită datorită frumuseții florilor de culoare albă.

Avantajele gardurilor vii

Gardurile vii sunt frumoase și oferă o prospețime și un aspect aparte. Pe lângă asta, gardurile vii oferă și o serie de avantaje:

 • Gardurile vii pot înlocui gardurile tradiționale și pot delimita o proprietate, casă sau teren, fiind mult mai rezistente în timp.
 • Realizarea unui gard viu și întreținerea lui are un preț mult mai mic decât construirea unui gard clasic, indiferent de materialele alese: lemn, beton, cărămidă sau alte materiale. În ceea ce privește întreținerea gardurilor vii, aici nu sunt necesare inlocuirea sipcilor sau vopsitul.
 • Gardurile vii au un rol estetic deosebit. Pe lângă aspectul natural și frumos, acestea reușesc să creeze o barieră naturală în fața curioșilor, protejandu-ți proprietatea de privirile lor și chiar de hoți.
 • Un alt rol foarte important îl au în fixarea solului datorită rădăcinilor puternice care pot împiedica alunecările de teren survenite din varii motive.
 • De asemenea, gardurile vii contribuie și la menținerea umidității solului.
 • Gardurile vii contribuie la acumularea de humus în sol, nu numai prin descompunerea frunzişului, ci şi prin firele crengilor tăiate odată cu tunderea lor.

Cum și cand se tunde gardurile vii

Ei bine, există trei tipuri de tăiere a gardurilor vii:

Tăierea de întreținere sau de modelare – are un dublu rol: în primul rând te ajută să aduci gardul viu la forma dorită și în al doilea rând asigură o creștere mai deasă pe termen lung. De obicei, tăierile de întreținere au loc primăvara și sunt foarte benefice pe toată durata de viață a gardului viu. În procesul de tăiere se optează pentru scurtarea la 10-15 centimetri din lăstarii nou crescuți în linie dreaptă. Așadar, în acest mod determini înălțimea și desimea gardului viu. De asemenea, tăierile de întreținere sunt specifice majorității speciilor de gard viu și se aplică o dată pe an. Pentru gardurile vii care au o creștere accelerată, tăierile de întreținere se aplică de două respectiv trei ori pe an.

Tăierile de scurtare sau de regenerare – sunt operațiunile care presupun scurtarea lastarilor cu cel puțin două treimi din dimensiunea lor totală. Astfel, tipul acesta de tăiere determină o reînmugurire puternică și abundentă, ce duce la reîmprospătarea gardului. După executarea ei, gardul va arăta mai sănătos și cu mai multă vitalitate. Pentru gardurile vii care provin din copaci, sunt recomandate tăierile mai puternice, de cel puțin trei sferturi din vârfurile vlăstarilor. De asemenea, este important de știut că tăierile de scurtare se realizează o singură dată pe an, în perioada de vegetație, adică iarna sau primăvara devreme.

Tăierile radicale – sunt tipul de tăiere recomandate pentru gardurile vii îmbătrânite. Odată cu trecerea timpului, aceste garduri își pierd din frumusețea specifică și capătă un aspect sălbatic caracterizat de o creștere necontrolată în care gardurile se deformează și apar golurile inestetice. În astfel de cazuri sunt necesare tăierile radicale care au rolul de a regenera arbustul. Această tăiere presupune scurtarea gardului până la butuc, adică arbuștii trebuie tăiați până la tulpina cea mai groasă, aproximativ 50 de centimetri înălțime. După ce se realizează acest tip de tăiere, gardul viu va crește mai stufos și mai uniform, recapatandu-si astfel vigoarea din tinerețe.

De asemenea, un alt lucru esențial presupune ca tăierile să se facă în zilele uscate, în care nu sunt condiții meteorologice reci, precum înghețul, dar nici canicula de la orele prânzului, când soarele este foarte puternic. Cele mai potrivite luni pentru realizarea tuturor tipurilor de tăieri sunt iunie și octombrie.

Cu ce se tunde gardul viu?

Cel mai folosit echipament pentru tunderea gardului viu este timmerul, o foarfecă electrică. Aceasta este util atât pentru tunderea gardului viu, cât și pentru toaletarea copacilor din curte sau grădină, fiind totodată și o ustensilă extrem de importantă dintr-o gospodărie. Îngrijirea gardului viu nu este deloc un proces dificil, practic după plantare nu are nevoie de prea multă atenție, iar tunderea este foarte ușor de întreprins cu ajutorul unui trimmer de calitate.

Cum creezi forme impresionate de gard viu?

Gardul viu este o atracție în sine în fiecare grădină, însă dacă acesta are și forme deosebite se transformă într-o adevărată artă. Formele gardurilor vii reprezintă elemente de arhitectură vie care atrag privirile și devin foarte interesante pentru orice om care le vede. Pentru crearea lor sunt indicați arborii cu specii dese, care rămân verzi pe tot parcursul anului. Ramurile acestora trebuie să fie mai groase cu ramificații subțiri. Astfel, ținând cont de câteva detalii poți creea din gardurile vii o serie cât mai mare de forme, precum:

 • Forme geometrice – se obțin prin folosirea unor rame pe care trebuie să le urmezi. Astfel, construiește forma pe care ți-o dorești cu ajutorul unor sfori sau creează o ramă din bucăți subțiri de lemn. Așează rama peste plantă și taie fiecare parte a gardului viu care nu se încadrează în cadru. Acuratețea cu care tunzi gardul este secretul pentru a obține o formă frumos definită.
 • Forme fantezie – Cea mai eficientă metodă de a crea forme fantezie cum sunt animalele sau florile constă în crearea unui schelet din fire peste arbust. Pentru realizarea acestor forme este important să folosești o mașină ușor de manevrat care să te ajute să tai cu precizie. De asemenea, reține că toate ramurile care sunt în afara formei trebuie tăiate de câteva ori pe an pentru a le descuraja creșterea.
 • Forme de arbori– Copacii și plantele standard pot fi tuși și transformați într-o adevărată atracție a grădinii tale. Pentru crearea formelor standard, plantele de ghiveci sunt extrem de potrivite.

Varietatea formelor este foarte mare, practic din garduri vii formate din specii potrivite poți creea absolut tot ce îți dorești. Pentru a avea rezultate calitative și cu un aspect deosebit este foarte important ca toate aceste lucrări să fie realizate de oameni cu experiență care au echipamente performante. Astfel, Utilajele lu Costică îți stă la dispoziție cu un astfel de serviciu. Apelează la profesioniștii noștri pentru a avea lucrări de calitate!

excavator icon

Experienta in domeniu

excavator icon

Utilaje profesionale

excavator icon

Servicii de calitate

excavator icon

Preturi avantajoase

Contacteaza-ne pentru oferta de pret personalizata

 

12 + 6 =

Ploiesti, Str. Strandului nr 70, jud. Prahova

+40 726 256 064

utilaje@magazialucostica.ro