Servicii plantare copaci

Plantarea copacilor, a arborilor și a arbuștilor este o activitate meticuloasă care necesită multă atenție și îngrijire pentru ca rezultatul să fie cel dorit. Atunci când ai la dispoziție o grădină sau un teren pe care poți planta pomi este normal să-ți dorești să faci acest lucru, fie din punct de vedere vizual, fie din punct de vedere financiar.

Utilajele lu Costică vine în ajutorul tău cu o echipă de specialiști și muncitori în domeniu, cu o vastă experiență în spate și cu utilaje performante de ultimă generație, care te pot ajuta în activitatea de plantare copaci. Apelează cu încredere la serviciile noastre pentru că acestea îți garantează o activitate optimă, în urma căreia vei avea o cultură roditoare.

Înainte de a planta un copac propriu-zis este esențial să ai în vedere câteva aspecte și informații generale. Citește până la sfârșit pentru a le afla direct de la specialiști.

 

plantare copaci

Când se plantează copacii și pomii fructiferi si arborii?

Plantarea copacilor și a pomilor fructiferi se realizează întotdeauna în perioada de repaus vegetativ, iar începutul ei este reprezentat de căderea frunzelor, în general în luna octombrie. Pornirea sau începutul vegetației este redat de umflarea mugurilor pomilor, de regulă în a doua lună de primăvară.

În timpurile de astăzi, aceste două perioade diferă de la specie la specie, iar atunci când plantezi pomii este recomandat să iei în considerare atât condițiile atmosferice, cât și anotimpul în care se realizează procesul de plantare.

Plantarea de primăvară se realizează de regulă în intervalul martie- sfârșitul lunii aprilie, înainte de a începe perioada de vegetație. Din păcate, plantarea de primăvară este mai puțin eficientă pentru un număr destul de mare de specii de pomi. În această perioadă există riscul ca puieții să nu se prindă și sistemul lor radicular să aibă de suferit.

De asemenea, un alt aspect foarte important, de care trebuie să ții cont este că pentru a nu intra în perioada de vegetație, pomii trebuie să fie ținuți la temperaturi scăzute. Din momentul în care aceștia au început să inmugureasca, plantarea nu mai reprezintă o soluție, pentru că puieții nu se vor mai prinde.

Plantarea pomilor toamna este cea mai benefică și eficientă perioadă pentru majoritatea speciilor de pomi fie ei fructiferi sau nu. Plantarea de toamnă se realizează la finalul lunii septembrie și până în octombrie, singura regulă fiind ca temperaturile să nu scadă sub 5 grade Celsius.

Plantarea de toamnă favorizează pierderea rădăcinilor pomilor, care încep procesul de creștere primăvara sau în zilele mai calde de iarnă, când temperaturile depășesc 0 grade Celsius. În acest mod, pomii sunt hrăniți la începutul primăverii, iar puieții intră în faza de vegetație cu toți nutrienții de care au nevoie.

Există zone în țara noastră în care plantarea se poate realiza și iarna, cu condiția ca temperatura să se mențină în jurul valorii de 5 grade Celsius, astfel încât să nu existe riscul de îngheț.

Cum se planteaza corect pomii fructiferi?

După ce te-ai hotărât în privința tipului de pomi fructiferi pe care vrei să-i plantezi și ai cumpărat puieții, poți trece la pașii următori. Respectarea tuturor etapelor și acordarea unei atenții deosebite va crește semnificativ șansele ca rădăcinile să se prindă, iar pomii să se dezvolte armonios:

Etapa 1: alegerea corectă a terenului

Pentru plantarea pomilor fructiferi este de preferat ca solul pe care plantezi să fie cât mai bogat în nutrienți și substanțe minerale și să fie ușor de udat și săpat. Cele mai fertile și recomandate soluri sunt cernoziomurile și solurile brun-roșcate.

Etapa 2: Săpatul gropilor

Gropile în care se vor planta pomii trebuie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Acest lucru este necesar pentru că locul se sterilizează, iar riscul ca puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, microflora se activează, iar pământul se aereaza. Pentru plantarea pomilor toamna, poți săpa gropile încă din luna august, iar pentru plantarea pomilor de primăvara, le poți săpa iarna când pământul nu este înghețat.

De regulă, gropile trebuie să aibă o adancime de 60-80 de centimetri și loturi de 1-1,5 metri, deoarece acest lucru favorizează afânarea solului, iar rădăcinile vor avea suficient loc să se prindă și să se dezvolte armonios.

Etapa 3: Fasonarea rădăcinilor

Fasonarea rădăcinilor este etapa care are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 milimetri și de a stimula creșterea. Pentru prinderea pomilor, rădăcinile de schelet, cele mai groase sunt responsabile, așadar acestea trebuie să fie cât mai lungi.

În cazul rădăcinilor de schelet rănite, fasonarea se realizează deasupra lor, scurtand rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate cu 1-2 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, astfel fiind stimulată creșterea unor rădăcini noi și sănătoase.

Etapa 4: Mocirlirea rădăcinilor

Pentru a îndeplini această etapă trebuie să scufunzi rădăcinile pomilor într-un amestec obținut din pământ mărunțit, compost și apă, în mod repetat. Amestecul are rolul de a încuraja vindecarea rănilor și de a stimula creșterea unor noi rădăcini, în locul celor fasonate.

Etapa 5: Plantarea propriu-zisă a pomilor

Imediat ce etapa 4, adică cea de mocirlire a rădăcinilor a fost îndeplinită este timpul să plantezi copacii pentru a nu permite amestecului să se usuce. Un lucru extrem de important de care trebuie să ții cont este ca atunci când plantezi îngrășămintele de orice fel, chiar și cele naturale, sunt interzise pentru că pot arde rădăcinile.

În etapa de plantarea a pomilor, trebuie să urmezi următorii pași:

  • Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie calculat astfel încât punctul de altoire al acestora să fie cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la nivel cu acesta.
  • Copacii trebuie să fie așezați în gropi cu punctul de altoire înspre Nord.
  • Oferă atenție rădăcinilor pentru că acestea nu trebuie să fie îndoite sau suprimate atunci când le fixezi pe sol. Rădăcinile trebuie să fie răsfirate pe sol, deci dacă nu încap în groapa, o poți extinde.
  • Pentru pomii mai sensibili și mai firavi poți sprijini un suport de ei pe care să-i legi cu o sârmă. Ai grijă ca legătura să nu fie prea strânsă pentru a nu sugruma pomul.
  • Pământul din partea superioară a gropii trebuie să fie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce pământul pe care l-ai scos la final, de pe fundul gropii să fie la suprafață. De asemenea, pe măsură ce adaugi pământ pe rădăcini, tasează-l, astfel încât copacul să aibă o poziție corectă și susținută. Ai grijă și aici ca pământul să nu fie bătătorit pentru că vei risca să sufoci rădăcinile.
  • După ce plantarea a fost efectuată, udă pomul la bază. Solul nu trebuie să fie îmbibat în apă pentru a nu risca ca rădăcinile să putrezească.

În cazul în care alegi să plantezi toamna trebuie să ridici și un strat de pământ asemenea unui musuroi la baza tulpinii, de aproximativ 40 de centimetri înălțime. Astfel, acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatură optimă la nivelul rădăcinilor.

Mai mult decât atât, pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasă de rafie, protejandu-l astfel de rozătoare.

Distanța de plantare optimă a pomilor fructiferi

Distanța de plantare a pomilor fructiferi depinde de specia aleasă și de portaltoiul folosit. În general, distanța dintre rânduri nu trebuie să fie mai mică de 3,5 metri. Există unele soiuri care au nevoie de mai multă lumină naturală, iar din acest motiv unele care au anumite particularități:

  • Cireș – distanța minimă este de 5 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomi.
  • Nuc – distanța recomandată este de 5 metri distanță între rânduri și minimum 5 metri distanță între pomi. Nucul are o coroană mare și bogată, care ține umbră mare în jurul lui.
  • Măr, păr, cais, prun, vișin – distanța minimă de 4 metri între rânduri și 3 metri între pomi.

Greșeli frecvente

Greșelile de plantare a pomilor fructiferi vor avea consecințe grave, precum uscarea puietilor, creșterea inegală sau spațiul insuficient pentru creșterea și dezvoltarea lor. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli:

  • Plantarea pomilor în solurile argiloase este nerecomandată pentru că acestea rețin foarte multă apă, iar rădăcinile vor putrezi.
  • Nu trebuie să plantezi pomi în gropi săpate de curând pentru că solul nu va avea suficient timp pentru a se aerisi.
  • Nu săpa gropi prea mici deoarece rădăcinile nu vor avea spațiu pentru a se dezvolta.
  • Nu săpa gropi prea adânci pentru că rădăcinile pomilor nu se vor oxigena.
  • Nu planta pomi în zone umbrite.

Pentru a avea o cultură bogată și dezvoltată armonios apelează la serviciile de amenajare a spatiilor verzi, oferite de Utilajele lu Costică! Profesioniștii noștri sunt dornici să te ajute!

excavator icon

Experienta in domeniu

excavator icon

Utilaje profesionale

excavator icon

Servicii de calitate

excavator icon

Preturi avantajoase

Contacteaza-ne pentru oferta de pret personalizata

 

5 + 2 =

Ploiesti, Str. Strandului nr 70, jud. Prahova

utilaje@magazialucostica.ro