Altoirea pomilor este una dintre cele mai importante și uzuale activități care se realizează într-o grădină sau într-o livadă unde există și pomi fructiferi. Aceasta este o procedură prin care în mod artificial se îmbină porțiuni dintr-o plantă, cu o altă plantă, de specie inferioară, pentru ca cea din urmă să preia calitățile plantei dintâi. Principalul scop al altoirii pomilor este înmulțirea vegetativă a pomilor. De asemenea, și portaltoiul aduce o serie de beneficii, precum creșterea rezistenței unei plante la bacterii și la condiții meteo nefavorabile, precum sunt seceta sau înghețul.
Despre întreg procesul de altoire a pomilor vom vorbii și noi astăzi. Citește acest ghid deoarece cuprinde toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea cu succes.
Cuprins
Perioada potrivită pentru altoirea pomilor
Perioada potrivită pentru altoirea pomilor este reprezentată de două sezoane:
- Primăvara – în perioada martie – mai
- Vara – în perioada iulie-septembrie.
Metode de altoire
Metodele de altoire se aleg în funcție de perioada în care are loc acest proces și de specia pomilor, spre exemplu pomi fructiferi, foioase sau rasinoase. Principalele tehnici de altoire sunt:
Altoirea în despicătură
Altoirea în despicătură este una dintre cele mai simple metode și cea mai utilizată, având ca principal avantaj faptul că poate fi realizată oricând în sezonul de primăvară, adică de la sfârșitul lunii februarie și până la finalul lunii aprilie. Acest tip de altoire asigură recuperarea pomilor cu valoare biologică scăzută și permite altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi, pornind de la unul și același pom.
Altoirea în T cu mugure dormind
Acest tip de altoire este cunoscut și sub denumirea de altoire prin oculatie și este o metodă eficientă și rapidă. Asemenea altoirii prin despicătură, altoirea în T cu mugure dormind este o alegere întâlnită în mod frecvent. Aceasta se realizează în plin sezon vegetativ, iar tăietura în scoarța portaltoiului se realizează în forma literei T. Una dintre variantele cele mai folosite este denumită altoire în ochi dormind și se realizează în perioada 15 iulie-15 septembrie. Mai mult decât atât, această variantă se poate aplica și la specii precum lămâiul, trandafirul sau liliacul.
Altoirea sub coajă în formă de L
Altoirea sub coajă în formă de L este o altă metodă frecventă, care presupune tăierea, ci nu despicarea, altoiului și a portaltoiului într-un stil identic, în oglindă, astfel încât acestea să poată fi prinse împreună. La final, pentru sigilarea rănilor, grefa creată este acoperită cu bandă adezivă sau cu un fragment de pânză curată, ori ceară din alt altoi.
Altoirea sub scoarță
Altoirea sub scoarță se realizează după ce ramura a fost tăiată transversal. Aceasta este o tehnică simplă, care pornește de la realizarea unei grefe în scoarța copacilor.
Uneltele necesare altoirii pomilor
Cheia succesului procesului de altoire a pomilor depinde în mare măsură și de folosirea uneltelor potrivite. În principiu ai nevoie de foarfeci, cuțite și bricege pentru altoire și mastic cicatrizant pentru pomi. Rănile copacilor trebuie cicatrizate cu ajutorul unui mastic, deoarece aceasta oferă protecție împotriva agenților patogeni, a fungiilor, a bacteriilor și a condițiilor extreme ale vremii. În mod expres, vei avea nevoie de următoarele unelte:
- Foarfeca pentru altoit 0 este creată în așa fel încât poate să realizeze o tăietură în V și se poate utiliza atât pentru pomii fructiferi cât și pentru vița de vie.
- Cuțitele pentru altoit – au lame cu diferite dimensiuni, adaptate în funcție de tipul de altoire pe care îl realizezi, iar pana pentru despicături ușurează foarte mult procesul de altoire, asigurând precizia necesară.
- Banda autoadezivă pentru altoit sau unguent cicarizant pentru pomi – banda se aplică rapid și necesită noduri. În timp ce ferește mugurele de insecte dăunătoare și de boli, îi permite totodată să respire și să crească. Produsul va fi străpuns de mugure pe măsură ce acesta se dezvoltă. Fiind biodegradabilă, banda se va degrada în aproximativ 6 luni de expunere la soare. Unguentul cicatrizant va proteja copacii de condițiile extreme de mediu, ciuperci și anumite bacterii.
Portaltoi
Portaltoiul este planta pe care se realizeaza altoirea. Pentru pomii fructiferi, portaltoiul reprezintă buturuga unui soi înrudit care are deja un sistem radicular bine definit. Rolul său este de a asigura rezistență copacilor. Prin altoire, portaltoiului îi este atașat un altoi de pom fructifer.
Cel mai recomandat este ca portaltoiul să fie tânăr și să nu aibă mai mult de 4 ani, iar grosimea lui să fie cuprinsă între 1,5 și 5 cm. Toate aceste particularități va permite zonei altoite să se vindece rapid. De asemenea, e important de știut că doar unele plante pot fi folosite ca portaltoi, deoarece compatibilitatea dintr altoi și portaltoi este extrem de importantă. Iată care sunt principalele asocieri:
- cires (altoi) – cires sălbatic sau visin (portaltoi)
- visin (altoi) – visin, cires sau cires salbatic (portaltoi)
- mar (altoi) – mar paduret sau franc, obtinut din seminte (portaltoi)
- par (altoi) – par sau par paduret (portaltoi)
- piersic (altoi) – piersic, corcodus sau midgal (portaltoi)
- prun (altoi) – prun, piersic, corcodus, sau zarzar (portaltoi)
Portaltoiul se poate obține pe cale generativă sau vegetativa:
Portaltoiul generativ se obține din samanta unor specii locale sau soiuri sălbatice care sunt rezistente la daunatori, seceta si ger.
Portaltoiul vegetativ se obține prin inmultire vegetativa sau prin butasi. Acesta este mai puțin rezistent la ger decât cel generativ, însă asigura o foarte buna productivitate.
Altoiul
Altoiul este o ramură de mici dimensiuni, originară dintr-o plantă mama sănătoasă pentru a fi folosită în procesul de altoire. De regulă, este necesar și important ca altoiul să fie din același gen sau de aceeași specie cu portaltoiul.
Rolul altoiului este de a îmbunătății calitățile viitoarei plante. De asemenea, este recomandat ca pentru altoi să se aleagă lăstari puternici, ci nu foarte tineri. Până la altoirea de primăvară, aceștia pot fi ținuți în nisip umed, într-o pivniță sau într-un beci.
Altoirea pomilor – etape
Altoirea sau înmulțirea vegetativă a pomilor se realizează după o schemă bine definită, care prevede următoarele etape:
Pregătirea portaltoiului
Pentru îndeplinirea primei etape și anume pregătirea portaltoiului poate fi folosită orice ramură care nu depășește diametrul de 6 centimetri. Aceasta se va scurta printr-o tăietură cât mai precisă, iar rana rezultată are nevoie de netezire care se efectuează cu ajutorul unui cuțit special, folosit în viticultură și pomicultură. Capătul netezit se despică la jumătate, la o adâncime de aproximativ 5-6 cm, iar în mijlocul tăieturii se va introduce o pană de lemn.
Pregătirea altoiului
Lăsaturii aleși pentru altoi trebuie să fie originari din soiuri valoroase și pomi sănătoși. Aceștia se cioplesc la bază, în formă de pană, tăieturile fiind aplicate cu 1 centimetru mai sus față de mugure. Tăietura se realizează cât mai precis și curat, cu ajutorul unui briceag.
Altoirea
Penele obținute prin cioplirea ramurilor de altoi sunt introduse în despicătura portaltoiului printr-o îmbinare cât mai precisă, având grijă ca mugurii aflați pe altoi să rămână în partea exterioară. Ulterior, spațiul rămas liber în despicătura se umple cu ceară maleabilă, mastic și chit pentru lemn, pentru a asigura vindecarea.
Ultima etapă are rol de protecție și reprezintă sigilarea întregului altoi cu vopsea pe bază de ulei. Uneori se leagă cu rafie porțiunea unde altoiul a fost fixat în portaltoi.
Sfaturi esențiale pentru succesul procesului de altoire
- Portaltoiul poate fi obținut fie din sămânța unor soiuri locale, cu rezistență mare la boli, dăunători și condiții meteo nefavorabile, fie prin butași sau prin multiplicare vegetativă.
- Portaltoiul obținut prin multiplicare vegetativă are o rezistență mai scăzută la frig, dar sunt mai productivi.
- După ce ai ales și tăiat altoiul păstrează-l în pivniță, în tăvi confecționate din PET-uri de formă pătrată și acoperă totul cu nisip umed. Pentru depozitarea în beciuri umede, altoiul poate fi așezat direct pe podea.
- Cu două săptămâni înainte de realizarea acestui proces, udă în abundență pomul care urmează să fie altoit.
- Dacă altoirea nu a avut succes, semnele sunt următoarele: codița capătă o culoare neagră și se de desprinde de pe portaltoi.
- În unele situații este necesară o altoire intermediară. Atunci când altoiul nu este compatibil cu portaltoiul, să luăm exemplul unui cires care nu se va altoi cu un visin, ci cu un alt cireș obținut din vișin.
Sperăm că tot acest ghid te va ajuta în realizarea unui proces de altoire cu succes. Nu uita că ustensilele și echipamentele potrivite le regăsești pe Utilajelelucostica.ro.
De asemenea, pentru înfrumusețarea grădinii și a livezii tale, Utilajele Lu Costică îți oferă și servicii ce țin de toaletarea copacilor sau plantare copaci.
Mult spor!
Recent Comments