Construcții garduri
Gardul este un element important ce are dublu rol: de delimitator și de a-ți proteja proprietatea. Acestea sunt aspectele funcționale ale unui gard, însă are și un rol estetic, oferind individualitate locuinței tale. A construi un gard nu este neapărat un lucru greu, însă dacă vrei ca acesta să fie durabil ai nevoie de ajutor.
Utilajele lu Costică are o echipă formată din profesioniști, oameni cu experiență și utilajele necesare pentru a construi garduri ținând cont de rolul lor funcțional, estetic și rezistent. Așadar, apelează cu încredere la specialiștii noștrii care te vor ajuta cu construcția gardului, recomandări și sfaturi utile!
Din ce elemente se compune un gard?
Pentru a putea construi un gard potrivit atât cu personalitatea ta, cât și cu nevoile tale, este esențial să știi care sunt elementele care îl compun.
Partea structurală
La fel ca toate construcțiile și gardul este susținut de o structură de rezistență, reprezentată de fundație și stâlpi.
Fundația – este asemănătoare cu cea a unei case, însă are alte dimensiuni, chiar și în privința adâncimii, aceasta fiind mai mică. În funcție de tipul gardului se stabilește și fundația, astfel că pentru gardurile grele din beton sau cărămidă fundația trebuie să fie una solidă, precum o fundație continuă cu talpă desfășurată. Pentru gardurile mai ușoare construite din lemn, recomandat este să torni o fundație pe cuzineti. După cum ți-ai dat seama deja, fundația este de două tipuri:
- Continuă – este recomandată pentru structurile grele și face înconjurul întreții proprietăți
- Pe cuzineti – este recomandată pentru structurile ușoare și se amplasează doar în dreptul stâlpilor.
Stâlpii – construcția lor se stabilește în funcție de materialul din care va fi construit gardul. Stâlpii pot fi de patru tipuri:
- Turnați din beton armat monolit – susțin o greutate mai mare și sunt recomandați pentru gardurile grele.
- Prefabricați din beton armat – au forme și dimensiuni diferite și sunt recomandați pentru gardurile mai ușoare, precum cele din lemn sau beton.
- Din bare de oțel – pot avea forma pătrată sau dreptunghiulară.
- Din cărămidă – cu interior din bară de oțel sau din beton turnat.
Partea estetică
Dintre toate, cele mai folosite materiale pentru realizarea gardului din punct de vedere estetic sunt:
- Plăci de beton prefabricate – sunt elemente prefabricate din beton, cu diferite forme, care creează un aspect elegant, dar și un montaj mai rapid.
- Fier forjat – de cele mai multe ori se combină cu panouri prefabricate pentru un plus de discreție.
- Cărămidă, BCA și bolțari – este un tip de gard care se construiește mai greu, însă reprezintă și una dintre cele mai rezistente soluții.
- Lemn – oferă locuinței un design rustic, însă trebuie îngrijit periodic pentru a rezista cât mai mult și pentru a fi protejat împotriva apei.
Pentru a înțelege mai bine toate informațiile despre garduri și modul lor de execuție, îți vom prezenta principalele tipuri.
Tipuri de garduri în funcție de material
După cum probabil ți-ai dat seama deja, în prezent există mai multe tipuri de garduri, stabilite în funcție de mai multe criterii. Unul dintre ele este materialul, reprezentând de asemenea și un element foarte important.
Gard din beton
Gardurile din beton aduc două avantaje primordiale:
- Sunt foarte reziste în timp
- Poate fi modelat în diferite forme
Ținând cont de ele, gardurile din beton sunt unele dintre cele mai utilizate modele, fiind foarte versatile și din punct de vedere al aspectului. De asemenea, și montarea lui este una simplă deoarece acest tip de gard este construit din panouri prefabricate care sunt ușor de montat. De obicei gardurile din beton rezistă aproximativ 40-50 de ani și nu necesită lucrări speciale de întreținere.
Gard din cărămidă
Cărămida este cel mai rezistent material de construcție, iar un astfel de gard poate rezista chiar și 100 de ani. Chiar dacă un gard din cărămidă este mai greu de realizat, rezultatul final va fi deosebit atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Mai mult decât atât, cărămida poate fi folosită și pentru construcția unui gard în pantă, pe nivele diferite, iar în timp nu necesită lucrări de îngrijire.
Gard din lemn
Lemnul este unul dintre cele mai utilizate materiale în construcția unui gard, fiind extrem de practic. Și acest tip de gard atrage după sine o serie de beneficii, precum:
- Costuri reduse
- Ușor de montat
- Reparațiile ulterioare se fac cu ușurință
- Oferă un aspect elegant
- Poate fi vopsit așa cum îți dorești
Gardurile din lemn trebuie tratate în timp împotriva ploilor și a dăunătorilor pentru a rezista o perioadă cât mai lungă.
Gard din metal
Gardurile din metal pot fi compuse din mai multe structuri, precum fierul forjat, plasa sau șipci metalice. Acesta asigură o rezistență sporită în timp, iar din punct de vedere vizual adaugă o notă de eleganță. Mai mult decât atât, gardurile din metal nu necesită lucrări de întreținere în timp.
Gard din piatră
Piatra este un material extrem de rezistent în timp, iar construcția unui astfel de gard necesită destul de mult timp. Chiar dacă execuția lui este una minuțioasă, odată finalizată gardul nu va mai avea nevoie de reparații. Printre principalele tipuri de piatră din care poți alege se numără și piatra de râu, marmura, ardezia și travertin.
Tipuri de garduri în funcție de design
După funcționalitate și rezistență, următorul criteriu care stă la baza alegerii unui gard este designul. Principalele stiluri de construire garduri sunt:
- Gardurile moderne – se diferențiază de cele mai multe ori prin faptul că materialele folosite sunt așezate orizontal. De asemenea, cele mai utilizate culori sunt negru și gri. Pentru a obține un gard modern, cele mai folosite materiale sunt lemnul, fierul forjat, cărămida sau betonul.
- Gardurile rustice – în construirea gardurilor în stil rustic se folosesc materiale precum lemnul, piatra sau metalul, cu diferite modele și accesorii ornamentale.
Ca să alegi un gard potrivit din punct de vedere al designului, ține cont ca stilul ales să se potrivească cu casa. Așadar, dacă ai o casă în stil rustic, atunci alege un gard din lemn creat în același stil.
Etapele construcției unui gard
Etapele construcției unui gard se împart în două faze:
Etapele premergătoare construirii gardului
Construirea unui gard nu este un proiect complex și greu de realizat, însă sunt esențiali pașii pe care trebuie să-i urmezi. Iată ce trebuie să ai în vedere înainte de a construi gardul:
- Obține autorizațiile de construcție – conform Legii nr. 50/ 1991, pentru orice tip de gard, indiferent de material, exceptând doar cele din panouri mobile, este necesară obținerea unei autorizații de construire, înaintea începerii lucrărilor. Autorizația se obține de la primărie, în urma depunerii unui dosar.
- Alege tipul de gard – după obținerea autorizației de construire, alege tipul de material pe care vrei să-l folosești. Elementele care stau la baza acestei alegeri sunt bugetul, stilul casei, dimensiunile și funcționalitatea.
- Stabilește căile de acces și dimensiunile lor – în definitivarea proiectului trebuie să ții cont de căile de acces pe care vrei să le montezi și de dimensiunea lor.
Pașii esențiali în etapa de construire a gardului
După ce ai terminat de pus la punct faza de proiectare, poți trece la construcția practică a gardului. Iată care sunt pașii:
- Săparea fundației – de regulă, adâncimea trebuie să fie de aproximativ 50 de cm, iar lățimea trebuie cuprinsă între 30 și 40 de cm.
- Alinierea stalpilor de sustinere – aceștia trebuie să fie din fier sau beton pentru a oferii rezistență.
- Turnarea cotei zero – aceasta se toarnă în fundația săpată, acolo unde ai pozitionat stâlpii de susținere.
- Turnarea fundației gardului – betonul se toarnă în cofraje de lemn.
- Ridicarea gardului – constă în fixarea materialului ales pentru construcție.
- Montarea accesoriilor pentru gard – montarea încuietorilor, a balamalelor și a creanței de metal.
Reguli esențiale pentru a avea un gard durabil
Indiferent de tipul sau modelul de gard pentru care vei opta, iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont:
- Stâlpii porții trebuie să fie unii rezistenți deoarece porțile sunt elemente care se acționează constant, iar stresul mecanic aplicat pe structura de rezistență este mai mare. Pentru a evita eventualele probleme care pot apărea, optează pentru stâlpi rezistenți, bine ancorați.
- Hidroizolația fundației este foarte importantă deoarece gardul este expus umezelii din sol și din aer. Pentru a crește durata de viață a gardului, montează un material hidroizolant pe întreaga suprafață.
- Finisajele sunt de asemenea un factor care contribuie la longevitatea gardului, astfel că este necesar să finisezi toată suprafața cu soluțiile potrivite materialului ales.
Construcția unui gard nu este un proiect foarte simplu, mai ales datorită varietății de materiale. Dacă îți dorești un gard funcțional, rezistent și în perfect design cu casa ta, apelează la echipa de profesioniști de la Utilajele Lu Costică!
![excavator icon](https://utilajelelucostica.ro/wp-content/uploads/2021/03/icons8-winners-medal-96.png)
Experienta in domeniu
![excavator icon](https://utilajelelucostica.ro/wp-content/uploads/2021/03/icons8-tractor-128.png)
Utilaje profesionale
![excavator icon](https://utilajelelucostica.ro/wp-content/uploads/2021/03/icons8-good-quality-64.png)
Servicii de calitate
![excavator icon](https://utilajelelucostica.ro/wp-content/uploads/2021/03/icons8-get-a-discount-64.png)
Preturi avantajoase
Contacteaza-ne pentru oferta de pret personalizata